Placement Papers - HCL

Why HCL Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of HCL and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get HCL Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved HCL Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve HCL Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

HCL Placement Paper (C- Programming)

Posted By : Sivakumaran Rating : +58, -9

PAPER: HCL Placement Paper (C- Programming)

C Programming
 
1. Which of the following about the following two declaration is true
i ) int *F()
ii) int (*F)()
 
Choice :
a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second is wrong
c) The first declaration is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning int
d) Both are different ways of declaring pointer to a function
 
Answer : c) The first de...
 
2. What are the values printed by the following program?
 
#define dprint(expr) printf(#expr "=%d
",expr)
 
main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}
 
Choice:
a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none
 
Answer: c)x/y=2
 
3. Which of the following is true of the following program
 
main()
{
char *c;
int *ip;
c =(char *)malloc(100);
ip=(int *)c;
free(ip);
}
Ans: The code functions properly releasing all the memory allocated

4.output of the following.
main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf("%x
",p);
}
ans:0X8A
 
5.which of the following is not a ANSI C language keyword?
 
Ans: Function.
 
6. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct
 
choice:
a) The function can change values in the original array
b) In C parameters are passed by value. The function cannot change the original value in the array
c) It results in compilation error when the function tries to access the elements in the array
d) Results in a run time error when the function tries to access the elements in the array
 
Answer: a) The fu...
 
7. The type of the controlling expression of a switch statement cannot be of the type
 
a) int b) char c) short  d) float  e) none
 
Answer : d) float
 
  8.What is the value of the expression (3^6) + (a^a)?
 
a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None
 
Answer : 5
 
9. What is the value assigned to the variable X if b is 7 ?
X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;
 
a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None
Ans: 3;
 
10. Which is the output produced by the following program
main()
{
int n=2;
printf("%d %d
", ++n, n*n);
}
 
a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine
 
Answer : b) 3,4
 
11. What is the output of the following program?
int x= 0x65;
main()
{
char x;
printf("%d
",x)
}
 
a) compilation error b) 'A' c) 65 d) unidentified
 
ans. d)
 
12. What is the output of the following program
main()
{
int a=10;
int b=6;
 
if(a=3)
b++;
printf("%d %d
",a,b++);
}
 
a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e)
none
 
Answer : d) 3,7
 
13. What can be said of the following program?
main()
{
enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
Months X = JAN;
if(X==1)
{
printf("Jan is the first month");
}
}
 
a) Does not print anything
b) Prints : Jan is the first month
c) Generates compilation error
d) Results in runtime error
 
Answer: b) Prints : Jan..
 
14. What is the output of the following program?
main()
{
char *src = "Hello World";
char dst[100];
strcpy(dst,src);
printf("%s",dst);
}
strcpy(char *dst,char *src)
{
while(*src) *dst++ = *src++;
}
 
a) "Hello World" b)"Hello" c)"World" d) NULL e)
unidentified
 
Answer: d) NULL
 
15. What is the output of the following program?
 
main()
{
int l=6;
switch(l)
{ default : l+=2;
case 4: l=4;
case 5: l++;
break;
}
printf("%d",l);
}
a)8 b)6 c)5 d)4 e)none
 
Answer : c)5
 
16. What is the output of the following program?
main()
{
int x=20;
int y=10;
swap(x,y);
printf("%d %d",y,x+2);
}
swap(int x,int y)
{
int temp;
temp =x;
x=y;
y=temp;
}
 
a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22
e)none
 
Answer:d)10,22
 
17. What is the output of the following problem ?
#define INC(X) X++
main()
{
int X=4;
printf("%d",INC(X++));
}
 
a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime
error
 
Answer : d) compilation error no ++++ operator allowed
 
  18. what can be said of the following
 
struct Node {
char *word;
int count;
struct Node left;
struct Node right;
}
 
a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can refer to themselves. Hence the statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other structure
 
Answer :c)
 
19. What is the size of the following union.
Assume that the size of int =2, size of float =4 and
size of char =1.
Union Tag{
int a;
flaot b;
char c;
};
 
a)2 b)4 c)1 d) 7
 
ans : b.)
 
20) What is the output of the following program? (. has been used to indicate a space)
main()
{
char s[]="Hello,.world";
printf(%15.10s",s);
}
 
a)Hello,.World...
b)....Hello,.Wor
c)Hello,.Wor.... (this option is correct for
%s-15.10s)
d) None of the above
 
Ans: b.) total 15 spaces and print only 10 characters.
 
 

Like this page? +58 -9




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.