Placement Papers - HCL

Why HCL Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of HCL and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get HCL Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved HCL Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve HCL Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

HCL Placement Question Paper: Solved (C Language)

Posted By : Kanmani Rating : +86, -6
HCL Placement Question Paper: Solved (C Language)
Instructions:
1. Please ignore any case-sensitive errors and un-included libraries.
2. You may use the back of this question paper for any rough work.


Q1.
main()
{
int i;
clrscr();
printf("%d", &i)+1;
scanf("%d", i)-1;
}

a. Runtime error.
b. Runtime error. Access violation.
c. Compile error. Illegal syntax
d. None of the above





Ans: d,printf( ) prints address/garbage of i,
scanf() dont hav & sign, so scans address for i
+1, -1 dont hav any effect on code

Q2.
main(int argc, char *argv[])
{
 (main && argc) ? main(argc-1, NULL) : return 0;
}

a. Runtime error.
b. Compile error. Illegal syntax
c. Gets into Infinite loop
d. None of the above



Ans: b) illegal syntax for using return

Q3.
main()
{
 int i;
 float *pf;
 pf = (float *)&i;
*pf = 100.00;
 printf("
%d", i);
}

a. Runtime error.
b. 100
c. Some Integer not 100
d. None of the above




Ans: d) 0

Q4.

main()
{
 int i = 0xff ;
 printf("
%d", i<<2);
}

a. 4
b. 512
c. 1020
d. 1024




Ans: c) 1020


Q5.
#define SQR(x) x * x

main()
{
 printf("%d", 225/SQR(15));
}

a. 1
b. 225
c. 15
d. none of the above



Ans: b) 225


Q6.
union u
{
 struct st
{
 int i : 4;
 int j : 4;
 int k : 4;
 int l;
}st;
int i;
}u;

main()
{
 u.i = 100;
 printf("%d, %d, %d",u.i, u.st.i, u.st.l);
}

a. 4, 4, 0
b. 0, 0, 0
c. 100, 4, 0
d. 40, 4, 0



Ans: c) 100, 4, 0

Q7.
union u
{
 union u
 {
 int i;
 int j;
 }a[10];
 int b[10];
}u;

main()
{
 printf("
%d", sizeof(u));
 printf(" %d", sizeof(u.a));
// printf("%d", sizeof(u.a[4].i));
}

a. 4, 4, 4
b. 40, 4, 4
c. 1, 100, 1
d. 40 400 4


Ans: 20, 200, error for 3rd printf

Q8.
main()
{
 int (*functable[2])(char *format, ...) ={printf, scanf};
 int i = 100;

(*functable[0])("%d", i);
 (*functable[1])("%d", i);
 (*functable[1])("%d", i);
 (*functable[0])("%d", &i);

}

a. 100, Runtime error.
b. 100, Random number, Random number, Random number.
c. Compile error
d. 100, Random number



Q9.
main()
{
 int i, j, *p;
 i = 25;
 j = 100;
 p = &i; // Address of i is assigned to pointer p
 printf("%f", i/(*p) ); // i is divided by pointer p
}

a. Runtime error.
b. 1.00000
c. Compile error
d. 0.00000




Ans: c) Error becoz i/(*p) is 25/25 i.e 1 which is int & printed as a float,
So abnormal program termination,
runs if (float) i/(*p) -----> Type Casting

Q10.
main()
{
 int i, j;
 scanf("%d %d"+scanf("%d %d", &i, &j));
 printf("%d %d", i, j);
}

a. Runtime error.
b. 0, 0
c. Compile error
d. the first two values entered by the user
 


Ans: d) two values entered, 3rd will be null pointer assignment

Q11.

main()
{
 char *p = "hello world";
 p[0] = 'H';
 printf("%s", p);
}

a. Runtime error.
b. "Hello world¯
c. Compile error
d. "hello world¯




Ans: b) Hello world

Q12.
main()
{
 char * strA;
 char * strB = I am OK;
 memcpy( strA, strB, 6);
}

a. Runtime error.
b. I am OK
c. Compile error
d. I am O



Ans: c) I am OK is not in " "


Q13. How will you print % character?
a. printf("\%¯)
b. printf("\%¯)
c. printf("%%¯)
d. printf("\%%¯)


Ans: c) printf(" %% ");

Q14.
const int perplexed = 2;
#define perplexed 3

main()
{
 #ifdef perplexed
 #undef perplexed
 #define perplexed 4
 #endif
 printf("%d",perplexed);
}

a. 0
b. 2
c. 4
d. none of the above



Ans: c)

Q15.
struct Foo
{
 char *pName;
};

main()
{
 struct Foo *obj = malloc(sizeof(struct Foo));
 clrscr();
 strcpy(obj->pName,"Your Name");
 printf("%s", obj->pName);
}

a. Your Name
b. compile error
c. Name
d. Runtime error




Ans a)

Q16.
struct Foo
{
 char *pName;
 char *pAddress;
};

main()
{
 struct Foo *obj = malloc(sizeof(struct Foo));
clrscr();
 obj->pName = malloc(100);
 obj->pAddress = malloc(100);

strcpy(obj->pName,"Your Name");
 strcpy(obj->pAddress, "Your Address");

free(obj);
 printf("%s", obj->pName);
 printf("%s", obj->pAddress);
}

a. Your Name, Your Address
b. Your Address, Your Address
c. Your Name Your Name
d. None of the above






Ans: d) printd Nothing, as after free(obj), no memory is there containing
obj->pName & pbj->pAddress

Q17.
main()
{
 char *a = "Hello ";
 char *b = "World";
clrscr();
 printf("%s", strcat(a,b));
}

a. Hello
b. Hello World
c. HelloWorld
d. None of the above




Ans: b)

Q18.

main()
{
 char *a = "Hello ";
 char *b = "World";
 clrscr();
 printf("%s", strcpy(a,b));
}

a. "Hello¯
b. "Hello World¯
c. "HelloWorld¯
d. None of the above







Ans: d) World, copies World on a, overwrites Hello in a.

Q19.
void func1(int (*a)[10])
{
 printf("Ok it works");
}

void func2(int a[][10])
{
 printf("Will this work?");
}
 
main()
{
 int a[10][10];
 func1(a);
 func2(a);
}

a. Ok it works
b. Will this work?
c. Ok it worksWill this work?
d. None of the above







Ans: c)

Q20.
main()
{
 printf("%d, %d", sizeof('c'), sizeof(100));
}

a. 2, 2
b. 2, 100
c. 4, 100
d. 4, 4





Ans: a) 2, 2

Q21.
main()
{
 int i = 100;
 clrscr();
 printf("%d", sizeof(sizeof(i)));
}

a. 2
b. 100
c. 4
d. none of the above




Ans: a) 2

Q22.  

main()
{
 int c = 5;
 printf("%d", main||c);
}

a. 1
b. 5
c. 0
d. none of the above



Ans: a) 1, if we use main|c then error, illegal use of pointer


Q23.
main()
{
 char c;
 int i = 456;
 clrscr();
 c = i;
 printf("%d", c);
}

a. 456
b. -456
c. random number
d. none of the above







Ans: d) -56

Q24.
void main ()
{
 int x = 10;
 printf ("x = %d, y = %d", x,--x++);
}

a. 10, 10
b. 10, 9
c. 10, 11
d. none of the above






Ans: d) Lvalue required

Q25.
main()
{
 int i =10, j = 20;
 clrscr();
 printf("%d, %d, ", j-- , --i);
 printf("%d, %d ", j++ , ++i);
}

a. 20, 10, 20, 10
b. 20, 9, 20, 10
c. 20, 9, 19, 10
d. 19, 9, 20, 10







Ans: c)

Q26.

main()
{
 int x=5;
 clrscr();

for(;x==0;x--) {
 printf("x=%d
¯", x--);
 }
}

a. 4, 3, 2, 1, 0
b. 1, 2, 3, 4, 5
c. 0, 1, 2, 3, 4
d. none of the above





Ans: d) prints nothing, as condition x==0 is False

Q27
main()
{
 int x=5;

for(;x!=0;x--) {
 printf("x=%d
", x--);
 }
}

a. 5, 4, 3, 2,1
b. 4, 3, 2, 1, 0
c. 5, 3, 1
d. none of the above







Ans: d) Infinite loop as x is decremented twice, it never be 0
and loop is going on & on
 
Q28
main()
{
 int x=5;
 clrscr();

for(;x<= 0;x--)
{
 printf("x=%d ", x--);
 }
}
a. 5, 3, 1
b. 5, 2, 1,
c. 5, 3, 1, -1, 3
d. "3, -1, 1, 3, 5




Ans: prints nothing, as condition in loop is false.

Q29.
main()
{
 {
 unsigned int bit=256;
 printf("%d", bit);
 }
 {
 unsigned int bit=512;
 printf("%d", bit);
 }
}

a. 256, 256
b. 512, 512
c. 256, 512
d. Compile error



Ans: 256, 512, becoz these r different blocks, so declaration allowed

Q30.
main()
{
 int i;
 clrscr();
 for(i=0;i<5;i++)
 {
 printf("%d
", 1L << i);
 }
}
a. 5, 4, 3, 2, 1
b. 0, 1, 2, 3, 4
c. 0, 1, 2, 4, 8
d. 1, 2, 4, 8, 16




Ans: d) L does't make any diff.

Q31.
main()
{
 signed int bit=512, i=5;

for(;i;i--)
 {
 printf("%d
", bit = (bit >> (i - (i -1))));
 }
}

a. 512, 256, 128, 64, 32
b. 256, 128, 64, 32, 16
c. 128, 64, 32, 16, 8
d. 64, 32, 16, 8, 4



Ans: b)

Q32.
main()
{
 signed int bit=512, i=5;

for(;i;i--)
 {
 printf("%d
", bit >> (i - (i -1)));
 }
}

a. 512, 256, 0, 0, 0
b. 256, 256, 0, 0, 0
c. 512, 512, 512, 512, 512
d. 256, 256, 256, 256, 256




Ans: d) bit's value is not changed

Q33.
main()
{
 if (!(1&&0))
 {
 printf("OK I am done.");
 }
 else
 {
printf("OK I am gone.");
 }
}

a. OK I am done
b. OK I am gone
c. compile error
d. none of the above





Ans: a)

Q34
main()
{
 if ((1||0) && (0||1))
 {
 printf("OK I am done.");
 }
 else
 {
printf("OK I am gone.");
 }
}

a. OK I am done
b. OK I am gone
c. compile error
d. none of the above





Ans: a)

Q35
main()
{
 signed int bit=512, mBit;

{
mBit = ~bit;
bit = bit & ~bit ;

printf("%d %d", bit, mBit);
 }
}

a. 0, 0
b. 0, 513
c. 512, 0
d. 0, -513



Ans: d)

Like this page? +86 -6




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.