Placement Papers - CTS

Why CTS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of CTS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get CTS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved CTS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve CTS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

CTS Placement Paper January, 2010 (Aptitude Test And Reasoning Ability)

Posted By : Malar Rating : +8, -1

CTS Placement Paper January, 2010 (Aptitude  Test And Reasoning Ability)

Directions for Questions 1-5: Read the passage and answer the  questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

For a period of more than two centuries paleontologists have been intrigued by  the fossilized remains of pterosaurs, the first flying vertebrates. The issues,  which puzzle them, are how these heavy creatures, having a wingspan of about  8-12 meters managed the various problems associated with powered flight and  whether these creatures were reptiles or birds.

Perhaps the least controversial assertion about the pterosaurs is that they were  reptiles. Their skulls, pelvises, and hind feet are reptilian. The anatomy of  their wings suggests that they did not evolve into the class of birds. In  pterosaurs a greatly elongated fourth finger of each forelimb supported a  winglike membrane. The other fingers were short and reptilian, with sharp claws.  In birds the second finger is the principal strut of the wing, which consists  primarily of feathers. If the pterosaurs walked on all fours, the three short  fingers may have been employed for grasping. When a pterosaurs walked or  remained stationary, the fourth finger, and with it the wing, could only urn  upward in an extended inverted V- shape along each side of the animal's body.

In resemblance they were extremely similar to both birds and bats, with regard  to their overall body structure and proportion. This is hardly surprising as the  design of any flying vertebrate is subject to aerodynamic constraints. Both the  pterosaurs and the birds have hollow bones, a feature that represents a savings  in weight. There is a difference, which is that the bones of the birds are more  massively reinforced by internal struts.

Although scales typically cover reptiles, the pterosaurs probably had hairy  coats. T.H. Huxley reasoned that flying vertebrates must have been warm-blooded  because flying implies a high rate of metabolism, which in turn implies a high  internal temperature. Huxley speculated that a coat of hair would insulate  against loss of body heat and might streamline the body to reduce drag in  flight. The recent discovery of a pterosaur specimen covered in long, dense, and  relatively thick hair like fossil material was the first clear evidence that his  reasoning was correct.

Some paleontologists are of the opinion that the pterosaurs jumped from s  dropped from trees or perhaps rose into the light winds from the crests of waves  in order to become airborne. Each theory has its associated difficulties. The  first makes a wrong assumption that the pterosaurs hind feet resembled a bat's  and could serve as hooks by which the animal could hang in preparation for  flight. The second hypothesis seems unlikely because large pterosaurs could not  have landed in trees without damaging their wings. The third calls for high aces  to channel updrafts. The pterosaurs would have been unable to control their  flight once airborne as the wind from which such waves arose would have been too  strong.

As seen in the above passage scientists generally agree that:
the pterosaurs could fly over large distances because of their large wingspan.
a close evolutionary relationship can be seen between the pterosaurs and bats,  when the structure of their skeletons is studied.
the study of the fossilized remains of the pterosaurs reveals how they solved  the problem associated with powered flight
the pterosaurs were reptiles
Pterosaurs walked on all fours.
Answer : D

As inferred from the passage, the skeleton of a pterosaur is distinguishable  from that of a bird by the-
  length of its wingspan   hollow spaces in its bones   anatomic origin of its wing strut   evidence of the hooklike projections on its hind feet   location of the shoulder joint joining the wing to its body.  
Answer : C

From the viewpoint of T.H.Huxley, as given in the passage, which of the  following statements is he most likely to agree with?
  An animal can master complex behaviors irrespective of the size of it's   brain.   Environmental capabilities and physical capabilities often influence the   appearance of an animal.   Usually animals in a particular family group do not change their   appearance dramatically over a period of time   The origin of flight in vertebrates was an accidental development rather   than the outcome of specialization or adaption   The pterosaurs should be classified as birds, not reptiles.  
Answer : B

The organization of the last paragraph of the passage can best be described  as:
  New data is introduced in order to support a traditional point of view Three explanations are put forth and each of them is disputed by means   of specific information   An outline of three hypotheses are given and evidence supporting each of   them is given   Description of three recent discoveries is presented, and their   implications for future study are projected   The material in the earlier paragraphs is summarized and certain   conclusions are from it.  
Answer : B

According to the passage, some scientists believe that pterosaurs
  Lived near large bodies of water   Had sharp teeth for tearing food   Were attacked and eaten by larger reptiles   Had longer tails than many birds   Consumed twice their weight daily to maintain their body temperature.  
Answer : A

Directions for Questions 5-10: Read the passage and answer the questions  that follow on the basis of the information provided in the passage.

After his father's death, writer Laurence Yep returned to San Francisco to look  for the apartment house where his family had lived, which also housed their  grocery store. It had been replaced by a two-story parking garage for a nearby  college. There were trees growing where the store door had been. I had to look  at the street signs on the corner to make sure I was in the right spot. Behind  the trees was a door of solid metal painted a battleship gray Stretching to  either side were concrete walls with metal grates bolted over the openings in  the sides. The upper story of the garage was open to the air but through the  grates I could look into the lower level. The gray, oil-stained concrete spread  onward endlessly, having replaced the red cement floor of our store. Lines  marked parking places where my parents had laid wooden planks to ease the ache  and chill on their feet. Where the old-fashioned glass store counter had been  was a row of cars. I looked past the steel I-beams that formed the columns and  ceiling of the garage, peering through the dimness in an attempt to locate where  my father's garden had been; but there was only an endless stretch of cars  within the painted stalls. We called it the garden though that was stretching  the definition of the word
because it was only a small, narrow cement courtyard on the north side of our  apartment house. There was only a brief time during the day when the sun could  reach the tiny courtyard; but fuchsia bushes, which loved the shade, grew as  tall as trees from the dirt plot there.

Next to it my father had fashioned shelves from old hundred-pound rice cans  and planks; and on these makeshift shelves he had his miniature flower patches  growing in old soda pop crates from which he had removed the wooden dividers. He  would go out periodically to a wholesale nursery by the beach and load the car  with boxes full of little flowers and seedlings which he would lovingly  transplant in his shadowy garden. If you compared our crude little garden to  your own backyards, you would probably laugh; and yet the cats in the  neighborhood loved my father's garden almost as much as he did--to his great  dismay The cats loved to roll among the flowers, crushing what were just about  the only green growing things in the area. Other times, they ate them-perhaps as  a source of greens. Whatever the case, my father could have done without their  destructive displays of appreciation. I don't know where my father came by his  love of growing things. He had come to San Francisco as a boy and, except for a  brief time spent picking fruit, had lived most of his life among cement, brick,  and asphalt. I hadn't thought of my father's garden in years; and yet it was the  surest symbol of my father. Somehow he could persuade flowers to grow within the  old, yellow soda pop crates though the sun seldom touched them; and he could  coax green shoots out of what seemed like lifeless sticks. His was the gift of  renewal. However, though I stared and stared, I could not quite figure out where  it had been. Everything looked the same; more concrete and more cars. Store,  home and garden had all been torn down and replaced by something as cold,  massive and impersonal as a prison. Even if I could have gone through the gate,  there was nothing for me inside there. If I wanted to return to that lost  garden, I would have to go back into my own memories. Award-winning author  Laurence Yep did return to his father's garden in his memories. In 1991 he  published The Lost Garden an autobiography in which he tells of growing up in  San Francisco and of coming to use his writing to celebrate his family and his  ethnic heritage.

The author is searching for something as he looks through the window of a  parking garage. What is he searching for?
  A particular car   The red cement floor of an old store   Reminders of the past   Evidence of his father's financial success  
Ans: C

What kind of work did the author's father do?
  He was a professional gardener   He worked in a parking garage.   He owned a restaurant.   He owned a store.  
Ans:D

What idea does the story suggest about the author's parents?
  They both worked hard to support their family   They had encouraged their son to become a writer   They had not wanted to see a parking garage replace their home.   They had been farmers most of their lives.  
Ans:C

What do you know about the father's garden?
  It grew in spite of being neglected.   The cats would eat all the plants before they grew   It flourished in an unlikely spot.   It didn't grow well because of lack of sun.  
Ans:D

Why are details about the neighborhood cats included in this story?
  To show how much the garden meant to the family.   To show how important this garden was to the author's father.   To show how had the author worked at helping his father.   To show that the author's father loved animals as well as plants.  
Directions for Questions 11-12: Read each sentence to find if there is  any grammatical error in it. If there is any error, it will be only one part of  the sentence. The number or alphabet of that part is your answer.( Disregard  punctuation errors if any)

11. I shall / ring him / tomorrow / in the afternoon.
A B C D
Ans: B

12. I enjoyed / during my / stay in / England.
A B C D
Ans:A

Directions for Questions 13-15: one of the four sentences given in each question  is grammatically wrong . Find the incorrect sentence.
13. A) the odds are against him.
B) Let me thread the needle .
C) A nurse is taking care of him.
D) I don't know if snow is falling.
Ans. D

14. A) Let me put my sign here.
B) These cattle are mine.
c) He examined the book closely.
D) He has no knowledge of and no interest in music.
Ans: A

15. A) He has no desire for fame.
B) I intend going to Calcutta.
C) He is too miserly to part with his money.
D) He has invited me for dinner.
Ans: C

Directions for Questions 16-20: In each of the following questions, some  sentence are given which are on the same theme. decide which sentence is the  most preferable with respect to grammar; meaning and usage, suitable for formal  writing in English. Find the correct sentence.

16. A. Our school had won the match if only we have concentrated .
B. Our school would have won the match if only we would have concentrated.
C. Our school would win the match if only we had concentrated.
D. Our school had won the match if only we would have concentrated.
E. Our school would have won the match if only we had concentrated.
Ans: E

17. A. He will not pay unless he is not compelled
B. He will not pay unless he will be compelled .
C . He will not pay unless he is compelled
D. he will not pay till he i s compelled.
Ans: C

18. A. Since he lacked needed money , he never turned down anyone who needed  help.
B. He wasn't rich by any means, although he never turned down anyone who needed  help.
C. Being not rich by any means, but he never turned away anyone who needed help.
D. He wasn't rich by any means, but he never turned away anyone who needed help.
E. Since he wasn't rich by any means, he never turned away anyone who needed  help.
Ans: D

19. A) I was asked to stop writing.
B) She denied to go with me.
C) My hairs stood on end.
D) I am reading this novel for four days.
Ans. D

20. A. The teacher asked the student with a frown on his face, to leave the  room.
B. The teacher asked with a frawn on his face the student to leave the room.
C. With a frawn on his face, the teacher asked the student to leave the room.
D. The teacher asked the student to leave the room with a frawn on his face .
Ans: C

Directions for Questions 21-25: In each of the following questions, a  paragraph or a sentence has been broken up into different parts. The parts have  been scrambled and numbered as given below. Choose the correct order of these  parts from the given alternatives.
21.
1) is decidedly harmful
2) disregarding other equally important aspects,
3) to the total neglect of others
4) in the life of a man or a woman
5) is not wisdom but
6) cultivating only one quality
7) giving all attention and energy to one aspect of national life only,
8) folly
9). similarly in the life of a nation.

A) 4,6,2,5,8,9,7,1,3 B) 4,6,3,1,9,7,2,5,8
C) 6,2,4,5,1,9,7,3,8 D) 6,4,2,1,9,7,3,5,8
Ans: B

22 1) Zealand 2) islands 3) Australia 4) of 5) new 6) consist 7) both 8)   and 9) two
A) 2,4,3,6,5,7,1,8,9 B) 5,1, 8 3,7,6,9,2,4
C) 5,1,8,3,7,6,4,9,2 D) 5,1,8,2,3,7,6,4,9
Ans: C

23. 1) Pentium 4 2) any 3) conflicts. 4) handle 5) It seems 6)can 7)that  8)without 9) it
A) 5, 7, 1, 4, 6, 9, 8, 3, 2 B) 5, 7, 2, 4, 6, 8, 9, 1, 3
C) 5, 7, 1, 4, 6, 9, 8, 2, 3 D) 5, 7, 1, 6, 4, 9, 8, 2, 3
Ans: D

24. 1) language 2) of 3) two 4) the 5) official 6)countries 7) is 8)   English 9) the
A) 8, 7, 4, 5, 1, 2, 9, 3, 6 B) 8, 7, 1, 5, 4, 2, 9, 3, 6
C) 8, 7, 4, 1, 5, 2 9, 3, 6 D) 8, 7, 4, 5, 1, 9, 2, 3, 6
Ans: A

25. 1) two 2) there 3) some 4) however 5) countries 6) between 7) are 8)   differences 9) the
A) 4, 2, 8, 3, 7, 6, 9, 1, 5 B) 4, 2, 5, 3, 8, 6, 9, 1, 7,
C) 4, 2, 7, 3, 8, 6, 9, 1, 5 D) 4, 2, 7, 3, 8, 6, 9, 1, 5,
Ans: C
ANALYTICAL SECTION (25 Q's - 30 mins)
Questions 1-5:
1. Out of forty students, there are 14 who are taking Physics and 29 who are  taking Calculus. What is the  probability that a randomly chosen student from this group is taking only the  Calculus class?
Ans: 0.6 = 60%.

2. In town of 500 people, 285 read Hindu and 212 read Indian express and 127read  Times of India 20 read  Hindu and times of India and 29 read hindu and Indian express and 35 read times  of India and Indian express. 50 read no news paper. Then how many read only one paper?  
Ans: 45

3. In a group of persons travelling in a bus, 6 persons can speak Tamil, 15 can  speak Hindi and 6 can speak Gujarati. In that group , none can speak any other language. If 2 persons in the group can  speak two languages and one  person can speak all the three languages, then how many persons are there in the  group ?
A) 21 B) 23 C) 22 D)24
Ans: B

4. Out of a total of 120 musicians in a club , 5% can play all the three  instruments- Guitar, violin and Flute. It so  happens that the number of musicians who can play any two and only two of the  above instruments is 30.  The number of musicians who can play the guitar alone is 40. What is the total  number of those who can  play violin alone or flute alone ?
A) 30 B) 38 C) 44 D) 45
Ans: C

5. In a town 65% people watched the news on television , 40% read a newspaper  and 25% read a  newspaper and watched the news on television also. What percent of the people  neither watched the  news on television nor read a news paper ?  
A) 5 B) 10 C) 15 D) 20
Ans: D

Questions 6-10 :
A secret can be told only 2 persons in 5 minutes .the same person tells to 2  more persons and so on . How long will take to tell it to 768 persons ?
a) 47.5 min b)50 min c) 500 min d)49 min
Ans: 47.5 min

7. When I was married 10 years ago my wife is the 6th member of the family.  Today my father died and a baby  born to me.The average age of my family during my marriage is same as today.  What is the age of Father when he died?
Ans: 70.

8. A son and father goes for boating in river upstream . After rowing for 1 mile  son notices the hat of his father  falling in the river. After 5 min. he tells his father that his hat has fallen.  So they turn round and are able to pick  the hat at the point from where they began boating after 5min. Tell the speed of  river?
Ans: 6 miles/hr

9. There are three departments having students 64,58,24 .In an exam they have to  be seated in rooms such that  each room has equal number of students and each room has students of one type  only (No mixing of  departments. Find the minimum number rooms required ?
Ans : 73

10. Argentina had football team of 22 player of which  captain is from Brazilian team and goalki from European team. For remaining  player they have picked 6 from Argentinean and 14 from European. Now for a team  of 11 they must have goalki and captain so out of 9 now they plan to select 3  from Argentinean and 6 from European. Find out number of methods available for  it.
Ans : 160600( check out for right no. 6C3 * 14C6)

Directions for Questions 11-15 : Each question given below has a problem and two  statements numbered I and II giving certain information. You have to decide if  the information given in the statements are sufficient for answering the  problem. Indicate your answer as
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
(c) if the data in either in I or II alone are sufficient to answer the  question;
(d) if the data even in both the statements together are not sufficient to  answer the question;
(e) if the data in both the statements together are needed;

11. How many visitors saw the exhibition yesterday?
I. Each entry pass holder can take up to three persons with him / her.
II. In all, 243 passes were sold yesterday.
Ans:D

12. How much was the total sale of the company?
I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
II. The company has no other product line
Ans: E

13. In what proportion would Raj, Karan and Altaf distribute profit among them
I. Raj gets two-fifth of the profit.
II. Karan and Althaf have made 75% of the total investment.
Ans: D

14. What time did the train leave today.
I. The train normally leaves on time
II. The scheduled departure is at 14.30.
Ans: D

15. On which day in January, Subhas left for Germany?
I. Subhas has so far spent 10 years in Germany.
II. Subhas' friend Anil left for Germany on 15th February and joined Subhas 20  days after Subhas' arrival.
Ans: D.

Directions for Questions 16-20 :Convert the given binary numbers.

16. (1110 0111)2 = ( )16
Ans: (E7)16

17. (01011010)2=( )8
Ans: (132)8

18. (11110000)2= ( )10
Ans:(240)10

19. (11000101010000111)2=( )16
Ans: (18A87)16

20. (01001110)2 = ( )8
Ans: (116)8

Directions(21-25): a cube is coloured orange on one face , pink on the opposite  face, brown on one face and silver on a face adjacent to the brown face. The  other two faces are left uncoloured. It is then cut into 125 smaller cubes of  equal size. now, answer the following questions based on the above statements:

21. How many cubes have at least one face coloured pink ?
A) 1 B) 9 C) 16 D) 25
Ans:D

22. How many cubes have all the faces uncoloured ?
A) 24 B)36 C) 48 D) 64
Ans:C

23. How many cubes have atleast two faces coloured ?
A) 19 B)20 C) 21 D) 23
Ans:C

24 How many cubes are coloured orange on one face and have the remaining faces  incoloured ?
A) 8 B) 12 C) 14 D) 16
Ans:D

25 How many cubes one coloured silver on one face , orange or pink on another  face and have four uncoloured faces ?
A) 8 B) 10 C) 12 D) 16
Ans:A
REASONING SECTION (20 Q's - 20 mins)  
Directions for Questions 1-4: In each questions below are given two statements  followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two  statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known  facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions  logically follows from the two given statements, disregarding commonly known  facts.

Give answer :
(A) if only conclusion I follows; (B) if only conclusion II follows;  (C) if either I or II follows;
(D) if neither I nor II follows and (E) if both I and II follow.

1. Statements : Some shirts are biscuits, No biscuit is book
Conclusions :
I Some shirts are books
II. Some books are biscuits
Ans: D.

2. Statements : No women can vote, Some women are politicians
Conclusions :
I Male politicians can vote
II. Some politicians can vote
Ans: D

3. Statements : No man is a donkey, Rahul is a man
Conclusions :
I Rahul is not a donkey.
II.All men are not Rahul
Ans: A

4. Statements : All poles are guns, Some boats are not ploes
Conclusions :
I All guns are boats
II. Some boats are not guns
Ans: D

Directions for Questions 5-6: In each questions below are given two statements  followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two  statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known  facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions  logically follows from the two given statements, disregarding commonly known  facts.

5. Statements : All rats are cows, No cow is white.
Conclusions :
I No white is rat.
II. No rat is white
III. Some whites are rats
IV All cows are rats

A) None follows B) Only I and IV follow.
C) Only II and IV follow. D) Only IV follow
E) None of these
Ans: E

6. Statements : All apples are brinjals, All brinjals are ladyfingures, All ladyfingures are oranges
Conclusions :
I. Some oranges are brinjals
II.All brinjals are apples
III. some apples are oranges
IV All ladyfingures are apples

A) None follows B) All follow
C) Only I and III follow D) Either I or III follows
E) None of these
Ans: A.

Directions(7-15): In each of the following questions one word is different from  the rest. Find out the word which does not belong to the group
7. (A) Ginger (B) Tomato (C) Carrot (D) Beet (E) Potato
Ans : B

8. (A) BFD (B) NRP (C) HLG (D) QUS (E) UYW
Ans : (C)

9. (A) ML (B) TS (C) FG (D) PO (E) XW
Ans : (C)

10. (A) Cheese (B) Butter (C) Ghee (D) Milk (E) Curd
Ans : (D)

11. (A) GTSH (B) BYXC (C) ETUF (D) LONM (E) KPIR
Ans : (C)

12. (A) PQ (B) CD (C) MN (D) DF (E) RS
Ans : (D)

13. (A) FLOK (B) CROWD (C) HERD (D) SWARM (E) TEAM
Ans : (E)

14. (A) 64 (B) 54 (C) 42 (D) 31 (E) 20
Ans: D

15. A) mania B) pneumonia C) Influenza D) Cholera
ANS: A

16. Five children are sitting in a row. S is sitting next to P but not T. K is  sitting next to R who is sitting on the extreme  left and T is not sitting next to K. Who are sitting adjacent to S?
A) K and P B) R and P C) Only P D) P and T E) Insufficient Information.
Ans: D

17. In the Olympic Games, the flags of six nations were flown on the masts in  the following way. The flag of America  was to the left of Indian tricolour and to the right of the flag of France. The  flag of Australia was on the right of the Indian flag but was to the left of the flag of Japan, which was to the left of  the flag of China. Find the two flags  which are in the centre.
A) India and Australia B) America and India C) Japan and Australia D) America  and Australia
Ans: A

18. One boy can eat 100 chocolates in half a minute, and another can eat half as  many in twice the length of  time. How many chocolates can both boys eat in 15 seconds?
Ans: 62.5 chocolates.

19. Potatoes are made up of 99% water and 1% "potato matter." Jack bought 100  pounds of  potatoes and left them outside in the sun for a while. When he returned, he  discovered that the potatoes had dehydrated and were now only made up of 98% water. How much did the potatoes  now weigh?
Ans: 50 pounds.

20. You own a pet store. If you put in one canary per cage, you have one canary  too many. If you put in  two canaries per cage, you have one cage too many. How many canaries and cages  do you have?
Ans: four canaries and three cages.

Like this page? +8 -1




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.