Placement Papers - CTS

Why CTS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of CTS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get CTS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved CTS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve CTS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

CTS Placement Paper January, 2010 (Bangalore)

Posted By : R.Pradeep Rating : +19, -0

CTS Placement Paper January, 2010  (Bangalore)

APTITUDE TEST :

VERBAL SECTION (25 questions-25min)

Directions for Questions 1-5: Read the passage and answer the questions  that follow on the basis of the information provided in the passage.
Work expands so as to fill the time available for its completion. The general  recognition of this fact is shown in the proverbial phrase,' It is the busiest  man who has time to spare'. Thus, an elderly lady at leisure can spend the  entire day writing a postcard to her niece. An hour will be spent in writing a  postcard , another hunting for spectacles, half an hour to search for the  address , an hour and a quarter in composition and twenty minutes in deciding  whether or not to take an umbrella when goingto the pillar box in the street.  The total effort that could occupy a busy man for three minutes, all told may in  this fashion leave another person completely exhausted after a day of doubt  ,anxiety and toil.

1.What happens when the time to be spent on some work  increases?
A) the work is done smoothly.
B) the work is done leisurely.
C) work consumes all the time.
D) The work needs additional time.
Ans: C

2. Explain the sentence : work expands so as to fill the time available for  its completion'.
A) The more work there is to be done , the more time needed.
B) whatever time is available for a given amount of work, all of it will be  used.
C) If you have more time you can do some work.
D) If you have some important work to do , you should always have some  additional time.
Ans: B

3.Who is the person likely to take more time to do work.:
A) a busy man.
B) a man of leisure.
C) an elderly person.
D)an exhausted person
Ans: B

4.What is the total time spent by the elderly lady in writing a postcard?
A) Three minutes.
B) four hours and five minutes.
C) half day
D)the entire day.
Ans:D

5. What does the expression 'pillar box' stand for?
A) a box attached to the pillar.
B) a box in the pillar
C) box office.
D) a pillar type postbox.
Ans: D

Directions for Questions 6-10: Read the passage and  answer the questions that follow on the basis of the information provided in the  passage.
According to Albert Einstein the non mathematician, is seized by a mysterious  shuddering when he hears of 'four-dimensional' things, he is seized by a  feeling, which is very similar to the thoughts awakened by the occult. And at  the same time the statement that the world in which we live is a  four-dimensional space - time continuum is quite a common place statement.

This might lead to an argument regarding the use of the term  ''commonplace'' by Einstein. Yet the difficulty lies more in the wording than  the ideas. Einstein's concept of the universe as a four-dimensional space-time  continuum becomes plain and clear, when what he means by ''continuum'' becomes  clear. A continuum is something that is continuous, A ruler, for example, is a  one-dimensional space continuum. Most rulers are divided into inches and  frWASLions, scaled down to one-sixteenth of an inch.

Will it be possible to conceive a ruler, which is calibrated  to a millionth or billionth of an inch. In theory there is no reason why the  steps from point to point should not be even smaller. What distinguishes a  continuum is the fWASL that the space between any two points can be sub-divided  into an infinite number of smaller divisions.

A railroad track is a one-dimensional space continuum and on  it the engineer of a train can describe his position at any time by citing a  single co-ordinate point - i.e., a station or a milestone. A sea captain,  however, has to worry about two dimensions. The surface of the sea is a  two-dimensional continuum and the co-ordinate points by which sailor fixes his  positions in his two dimensional continuum are latitude and longitude. An  airplane pilot guides his plane through a three - dimensional continuum, hence  he has to consider not only latitude and longitude, but also his height above  the ground. The continuum of an airplane pilot constitutes space as we perceive  it. In other words, the space of our world is a three-dimensional continuum.

Just indicating its position in space is not enough while  describing any physical event, which involves motion. How position changes in  time also needs to be mentioned. Thus to give an accurate picture of the  operation of a New York - Chicago express, one must mention not only that it  goes from New - York to Albany to Syracuse to Cleveland to Toledo to Chicago,  but also the times at which it touches each of those points. This can be done  either by means of a timetable or a visual chart. If the miles between New York  and Chicago are plotted horizontally on a piece of ruled paper and the hours and  minutes are plotted vertically, then a diagonal line properly drawn across the  page illustrates the progress of the train in two - dimensional space - time  continuum. This type of graphic representation is familiar to most newspaper  readers; a stock market chart, for example, pictures financial events in a two -  dimensional dollar - time continuum. Similarly for the best picturisation of the  flight of an airplane from New York to Los Angeles a four - dimensional space -  time continuum is essential. The latitude, longitude and altitude will only make  sense to the traffic manager of the airline if the time co - ordinate is also  mentioned. Therefore time is the fourth dimension. If a flight has to be looked  at, perceived as a whole, it wouldn't work if it is broken down into a series of  disconnected take - offs, climbs, glides, and landing, it needs to be looked at  and perceived as a continuous four - dimensional space - time continuum curve.

Following are some sample questions on this passage:

The significant feature of a continuum, according to the  passage, revolves around
 
The divisibility of the interval between any two points.
An ordinary ruler's caliber for marking  
Its unending curve  
Its lucid from providing comprehensibility to the non -   scientists as well  
Its variety of co - ordinates.  
Answer: A

The purpose of this passage is to highlight the point that
 
Plots and sea captains have something in common  
Stock market charts may be helpful to physicists  
The fourth dimension is time.  
Non - mathematician's are often afraid of the commonplace
There is a marked quality to distance  
Answer: C

According to the passage, an airlines traffic manager depends  upon all of the following EXCEPT
 
latitude  
altitude  
the time co - ordinate  
longitude  
the continuous curve in co four  
Answer: E

The underlying tone of this selection is
 
persuasive  
deferential  
candid  
instructive  
gently condescending  
Answer: D

According to the author if on wishes portray a physical event  in which motion plays a role - one has to
 
Make use of a time-table  
Indicate how position changes in time  
Be conversant with the scientist's theories  
Describe it graphically  
Be aware of altitude, latitude and longitude  
Answer: B

Directions for Questions 11-12: Read each sentence to  find if there is any grammatical error in it. If there is any error, it will be  only one part of the sentence. The number or alphabet of that part is your  answer.( Disregard punctuation errors if any)

11. I never have / visited / or intend to visit / foreign  countries /
A B C D
Ans:C

12. The clothes / were neatly / hanged /on the cloth line.
A B C D
Ans:C

Directions for Questions 13-15: one of the four  sentences given in each question is grammatically wrong . Find the incorrect  sentence.

13
A) Our followers are but a handful.
B) Neither he nor I was there.
C) Many a glorious deeds were done.
C) Everyone of the boys loves to ride.
Ans: C

14
A) She had finished her work when I met her.
B) Do you believe in God?
C) He cut his hand with a knife.
D) He challenged me for a duel.
Ans: D

15
A) Sumit is my elder brother.
B) He is two years younger to me.
C) He is the eldest man of this village.
D) Ravi is five years older than me.
Ans: C

Directions for Questions 16-20: In each of the  following questions, some sentence are given which are on the same theme. decide  which sentence is the most preferable with respect to grammar; meaning and  usage, suitable for formal writing in English. Find the correct sentence.

16
A) From which train did you come?
B) A series of incidents have taken place.
C) It is a five--men committee.
D) This pronunciation is peculiar to Bengalis.
Ans:D

17
A) They have placed order for books.
B) He has applied for lectureship.
C) The river has overflown its bank.
D) Give me rupees two and a half.
Ans:D

18
A) The proceeds of the charity show are for riot victims
B) He asked Ajay and I to go.
C) The weather of this place does not suit me.
D) Either Rajesh or his friends has done it.
Ans: A

19
A) It is far too hard an essay for me to attempt.
B) It is too far hard an essay to attempt for me.
C) Too far it is an essay hard for me to attempt.
D) It is too hard an essay for me to far attempt
Ans:D

20.
A) Hoping to be hearing from you, I remain yours sincerely.
B) Hoping to hear from you, I remain yours sincerely.
C) Hoping to have heard from you, I sincerely remain yours.
D) Sincerely I remain yours hoping to be hearing from you.
Ans: B

Directions for Questions 21-25: In each of the  following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into different  parts. The parts have been scrambled and numbered as given below. Choose the  correct order of these parts from the given alternatives.

21. 1) I     2)do      3) a     4) of     5) in      6) lot     7) reading     8) my      9) time     10) free
A. 1, 2, 3, 6, 4, 7, 5, 10, 8, 9
B. 1, 2, 6, 3, 4, 7, 5, 8, 10, 9
C. 1, 2, 3, 6, 7, 4, 5, 8, 10, 9
D. 1, 2, 3, 6, 4, 7, 5, 8, 10, 9
Ans: D

22. 1) on to     2) seat      3) evening     4) Edinburgh     5)the      6) booked     7) flight     8) a      9) time     10)to
A. 9, 6, 8, 2, 1, 5, 3, 7, 10, 4
B. 9, 6, 8, 1, 2, 5, 3, 7, 10, 4
C. 9, 3, 8, 2, 1, 5, 6, 7, 10, 4
D. 9, 6, 1, 2, 5, 8, 3, 7, 10, 4
Ans: A

23. 1) I     2) my      3) leg     4) to     5)hire      6) gardener     7) when     8) a      9) had     10) I     11) broke
A. 1, 9, 4, 5, 8, 6, 7, 10, 11, 3, 2
B. 1, 9, 4, 5, 11, 6, 8, 10, 7, 2, 3
C. 1, 9, 4, 5, 8, 6, 7, 10, 11, 2, 3
D. 1, 4, 9, 5, 8, 6, 7, 10, 11, 2, 3
Ans: C

24.1) She 2) trust 3) Don't 4) because 5)is 6) her 7)  lying
A. 1, 5, 2, 3, 4, 6, 7
B. 3, 2, 6, 4, 1, 5, 7
C. 3, 2, 6, 4, 1, 5, 7
D. 3, 2, 6, 1, 4, 5, 7
Ans: B

25.1) rent     2)a      3) has     4) room     5) in      6) house     7) she     8) to      9) rent
A. 7, 3, 2, 4, 1, 8, 5, 9, 6
B. 7, 3, 1, 4, 8, 2, 5, 9, 6
C. 7, 3, 2, 4, 8, 1, 5, 9, 6
D. 7, 3, 2, 4, 8, 1, 5, 6, 9
Ans: C

Like this page? +19 -0




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.