Placement Papers - TCS

Why TCS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of TCS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get TCS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved TCS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve TCS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

TCS - GITAM College, Visakhapatnam, September 8, 2011

Posted By : Y. Ramana Rating : +124, -6
Hi Friends,

TCS conducted written test for those who have less than 75% through out the career and followed by TR and HR.

So I had only TR and HR.

TR Round:

I got panel 16, (took  20 to 25 mins)

Questions asked are:

He has tcs application with him and our resume as well which were submitted yesterday, so u need not give him any.

1. First question, tell me about yourself.

Ans: Try to tell something , which sounds good about yourself and you can include what all you had it in your resume. He even asked abt family background so, I then answered abt it aswell.

2. Tell me something about your project?

Ans:  As we have done our project on Internet banking, he asked how we did that asked me to draw the project overview.(carry pen with u, he will provide paper)( i have not even taken pen with me so)

Mean while I gave project report to sir.

Gone through my srs and asked what role i played and  asked me to illustrate about that.

3. Tell me about the tools used ?

Ans: I explained about RAD tool, db2  and how we used it.  more over he is concentrating on the things we presented in the resume only (so go through things u specified in the resume).

4. Where do you see your self after 3 years?

Ans:  I would like to strive to attain industry needs , and  shall  accomplish company goals and try to ensure myself to attain as a team lead in tcs.

5. Tell me about tcs?

Ans: Check out  http://en.wikipedia.org/wiki/Tata_Consultancy_Services

TCS-overview
Established: 1968
Founder: JRD TATA
CEO: N.chandrasekhran

Chief operating officier: s. mahalingam
Global corporate affairs: phiroz vandervala
Chairman: Ratan Tata
Vice chairman: s. Ramdorai

1. Global network delivery model (GNDM)
2. CMMI level 5 company in quality framework.
3. Workforce: 198500 trained it consultants across 42 countries
4. Revenue : $ 8.2 billion last fiscal till march 2011
5. Awards:
2009 sap pinnacle award
2010 Golden peacock award
2010 M.A.K.E  individual operating unit(ipo) award.

6. Tcs has 50 subsidaires out of which 20 are directly held and 37 are indirectly held.
Aponlie
Mponline
Passport seva Kendra

TCS role in :
Aadhar project (unique identification authority of india )
Tata Consultancy Services Ltd.
Purchase of Biometric Devices
10-03-2010
Tata Consultancy Services Ltd.
Re-Design, Development, Maintenance and Support of UIDAI Web Portal
11-06-2010

Latest:

1 Tcs bagged the contract for
Five-year deal as official technology partner and title sponsor
Leading European marathon with 33,000 participants, will be renamed as "TCS Amsterdam Marathon"
Continued focus on global sports sponsorships to promote wellness and community development

2.  bcci.tv portal was developed by tcs.

Our mission reflects the Tata Group's longstanding commitment to providing excellence:
To help customers achieve their business objectives by providing innovative, best-in-class consulting, IT solutions and services.

To make it a joy for all stakeholders to work with us.

Our values: Leading change, Integrity, Respect for the individual, Excellence, Learning and sharing.
 
6. I listed window and linux(ubuntu, fedora, puppy linux etc..) as part of my resume. So asked diff between windows and linux?

Ans:
1. Windows proprietary ware and it is  microsoft product.
2. Linux opensource and then asked abt various linux's and what all are they..... I suggested ubutnu being widely used among other flavours. About puppy linux , it is of minimal size and we can boot it up just in a pend drive. and all that sort.

Just remember..... question based on ur resume content only.

7. Will you prefer higher studies?

Ans: I said no sir, I want to get acquaint with industry needs and i don't wish to do higher studies. Then, I happened to  say that i choose to  join only i.t/cse  field to gain expertise so ..... waiting  for acquiring industry skills.(so don't be over smart.......because next question was......)

8. Diff b/w cse and it?

Ans: I blamed myself for saying cse/it in earlier stmt.......so made my answer ......to some extent

I said it  is misconception that...... i.t and cse are different  and in general  i.t people are closely associated with the business needs and they ensure which tool will benefit them to better in the business and they illustrate how the tool  can simplify  their tasks. cse are the guys who are confined within the company and they ensure to get the tasks done assigned to them in particular .

Fnally i.t and cse people both cannot  be treated as different , they are one other the same.
(don't expect this to be the correct answer......i made it a story there.)

9. He then asked ......abt the tcs form in which area interest was stated as both,  what it meant.
ans:

I said... infrastructure services and software technology area.

10 . Finally he made a joke at the end, He said photo hair style seems different from the original one.

HR round:

Panel 3

My friend went first so , he briefed me about madam and so i was familiar about panel.

About 12 questions were asked at a stretch and they were checking our communication skills.

1. Tell me your name ?
2. Tell about your family details?
3. Tell me 3 advantages and disadvantages  about social networking sites?

1.  Helps to establish social relationship in community.
2. We can communicate effectively with peers groups effectively at times like now with across wide range of people.
3. Facebook point of view, it is helps them in marketing prodcuts in the form of advt and which guides us in choosing right product.


Dis:
1. We spend too much  time
2. At time ....we happen to share our personal info , which can lead to problems

4. How will you ensure  ur are perfect person (some thing of this kind was asked)?

Ans: If we  plan well and  then we can implement it perfectly.

So  in order to ensure that. I plan ahead. (I exactly cannot remember what i said there)  

5. What are your hobbies and interests?

If you say watching  movies or something then most likely question is about your recent film and question on it.

6. Do you know about the tcs norms etc...and regarding 2 years bond are you willing for it.

Ans: Just say I am aware of it and just let them know ur are willing.

7. Are you willing to locate yourself any where india?

8. Asked about any incident which i have justified by acting in time?( something of this sort)

I said about our colg event ,which was held and something  of that kind i said ......which i dont remember now.

9. Few more questions ........related to your interest's......that's it.

Results yet to be ensured and may or may not get selected. this is just a brief.

Hope it might help you.

All the best Guys!

Like this page? +124 -6




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.