Placement Papers - TCS

Why TCS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of TCS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get TCS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved TCS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve TCS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

TCS Placement Paper Pattern 2007 (Online Test, Technical, HR)

Posted By : Amruth Rating : +4, -1

CURVES:
 
 1)Study the nature of the curves Y==LOGX, XY==C etc

 2)curve was given & in option equation was given, you have to mark the correct equation(curve and equation was of general logx,ex ,sinx,cosx,tanx,x curves)
 
 3)values of x &f(x) was given (like x=1000&f(x)=3) and equations was given

 4)Which shape will be obtained by using these values of X, Y
 
X                Y
0                0.00001
10              1.02
100            1.72
1000          3.00
9999          4.72

 5)Which equation that best suits this curve A line cuts X at -1 when Y=0 and X=0 when Y=3 and goes upward

Y
X

 DATA INTERPRETATION:
 
 1) Correct chart with correct values

X- YEAR Y- NO OF PERSONS

 1. Average no. of persons from 1995 - 1999
 
 2. Which year has large differences in no of persons

 3. If 10% of people leaves the office in 1998 then, how many fresh candidates can be added in the next year

 2)Given a Bar Chart showing the sales of a company. (In Figure) The sales in years as shown in the figure are (in crores)
 
 1998-1999 - 130,
 1997-1998 - 90,
1996-1997 - 90,
 1995-1996 - 70

 1. The highest growth rate was for the year

Ans. 1998-1999

 2. The net increase in sales of the company in the year span of 1995-1999
 
Ans. 60 crores.

 3. The lowest growth rate was for the year

Ans. 1997

 4.Year 95 96 97 9899 Members 1001701050
 
 i ) Which year has maximum members growth?

M 100
1
E
M 70
10
B 60
E 50
R Year
S 95 96 97 98

 ii ) Which year has maximum members growth?
 
DEGREES
1) TIME  DEGREE
27(deg) 6' 43.15"
45(deg) 31' 4.3"
Then what will be the degree when time is 3 o clock

 DIRECTIONS:
 
1) A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination which is in north west direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there? 7 AM or 1.00 PM

 2) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed.

a) 6:00 am
b) 6:40am
c)7:40
d)7:00
e)8:00
 
 (Hint : Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes . If west to east add time else subtract time)

Ans 8:00

 3)A moves 3 kms east from his starting point . He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east.How far is A from his starting point?

Ans. 13 kms

 4)Aeroplane is flying at a particular angle and latitude,after some time another latitude is given..(8 hrs later), u r asked to find the local time of the place.

 5)AN AEROPLANE STARTS FROM A (SOME LATITUDE IS GIVEN ACCORDING TO PLACE)AT 2 AM LOCAL TIME TO B(SOME LATITUDE). TRAVELLLING TIME IS 10 HOURS. WHAT IS THE LOCAL TIME OF B WHEN IT REACHES B
 
6) A plane moves from 9?N40?E to 9?N40?W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time.

 7) A FILE IS TRANSFERRED FROM A PLACE TO ADESTINATION CAPABLE OF 10 KB. THEY GIVEN SOME RATE OF TRANSFER. U HAVE FIND A EQUATION THAT BEST SUIT THIS.

 FROG:
 
1) In a well of 20feet depth, a frog jumps 5feet up in the morning and comes 4feet down in the evening,on which day the frog gets out of the well.

 GAMES:
 
 1) in some game 139 members have participated every time one fellow will get bye what is the number of matches to choose the champion to be held?
 
Ans: 138

2) A & B are playing a game .There are 8 oranges in a row on the table.one Player can take 1-4 oranges in a pick (a maximum of 4),one who picks the last orange wins the game.'A' plays first How many oranges should he pick first time inorder to win the game.

Answer 3.

 LCM:
 
 1) LCM of x and y is 36 and HCF of x and y is 4. If x = 4 then which of the following is definitely not true?
 
a)Y is divisible by 3
b)Y is divisible by 6
c)Y is divisible by 9
d)X+Y is divisible by

 LOGARITHMS:
 
 1) log .342==..., log . 343==.... then log .341==? etc...

 2)value of log3.142 & log3.143 was given and log3,141 was asked so you have to only see on answer and mark

 3)If log 0.317=...... and log 0.318=....... Then find the value of log 0.319.

 MATCH:
 
1) Match the following:

 1. Male - Boy ---> a. A type of
2. Square - Polygon ---> b. A part of
3. Roof - Building ---> c. Not a type of
4. Mushroom - Vegetables ---> d. A superset of
 
Ans:

1- d,
2- a,
3- b,
4- c

2) Match the following.

 1. brother - sister ---> a. Part of
2. Alsatian - dog ---> b. Sibling
3. sentence - paragraph ---> c. Type of
4. car - steering ---> d. Not a type of

Ans.

1-b,
2-c,
3-a,
4-d

3) Match the following.

SCOOTER --------- AUTOMOBILE A. A PART OF

2.OXYGEN----------- WATER B. A Type of

3.SHOP STAFF------- FITTERS C. NOT A TYPE OF

4. BUG -------------REPTILE D. A SUPERSET OF

4)MATCH THE FOLLOWING A B
 
 1. SENTENCE, PARAGRAPH  1. TYPE OF
2. BASMATI, WHEAT          2. A PART OF
3. BROTHER, SISTER          3. NOT A TYPE OF
4. BREIGAL, DOG               4. SIBLING

 ANS:

1-> 2
2->1
3->3
4->4

 MATHEMATICAL SYMBOLS:
 
 1) Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6

ANS : -72

 2)5-&%&5

Ans-30

 3) WHAT IS THE VALUE OF % # % (5) + # % # (2) WHERE % - DOUBLING #- RECIPROCAL

 4)Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".
 
Ans: 621 or 121

 MATRIX:
 
 1)Find the singularity matrix from a given set of matrices?

(Hint det(A)====0)

 MEMORY:
 
 1)If the vertex (5,7) is placed in the memory. First vertex (1,1) 's address is 1245 and then address of (5,7) is ----------1279

 2)A 2D array is declared as A[9,7] and each element requires 2 byte. If A[ 1,1 ] is stored in 3000. Find the memory of A[8,5] ? 3106..

(one easy method to do this is [givem col* no of bits] ...... [previous ans * (req no of rows - 1)]
plus add the no of bits left..its very easy if u do this way....( i.e. in this case  ... 7*2=14.. 14*7=98...this points to first element of 8th row so still 4 element are left 98+2+2+2+2=106 so totally 3106)

 3)one circular array is given (means the memory allocation takes place like a circular fashion )dimension (9X7) .starting address is 3000.find the address of (2,3)..555
 
 4)Some has got the qs. As memory allocation takes place coloumnwise.u have to find out the address.

 5)The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
 
Ans 0. 5%( SQRT 101N)

 6)In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5).

Ans 3212

 MIXTURE:
 
 1)16 litre can, 7 litre can,3 litre can,the customer has to be given 11 litres of milk using all the three cans only explain?

 NUMBER SYSTEM:

 1) The number 362 in decimal system is given by (1362)x in the X system of numbers find the value of X
 
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
e) 9

2) Decimal no 319 is equal to 1234.This 1234 belongs to which Number systems

 3)194 base 10 = ____ base 5 (1234)

 4) In which of the system, decimal number 194 is equal to 1234?

ANS:5

 5) Convert the decimal number 310 to the base 6.

Ans: 1234

 6) Find the value of the decimal number to the base 7.

Ans. 1436.

 7) In which of the system, decimal number 384 is equal to 1234?

 8) In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234?

Ans 5

 9) Find the value of the 678 to the base 7.
 
ans 1656

 10)The base 5 representation of the decimal number 2048 is _____.

 ODD MAN OUT:
 
 1) LINUX,  WINDOWS 98,  SOLARIS,  SMTP

(ANS: SMTP)

 2) MVS

 3) a).JAVA  b) LISP  c) Smaltalk  d)Eiffle

Ans: LISP ( All other languages are OOPS)

 4) 1.http  2.arp  3.snmp  4.sap

Ans-sap

 5)1.linux 2.windows NT 3.sql server 4.Unix

Ans-Sql server

 6)1.SAP 2.ARP 3.WAP 4.TCP IP

 7) a. Oracle  b. Linux  c. Ingress  d. DB2
 
 8) a. SMTP  b. WAP  c. SAP  d. ARP
 
Ans:SAP

 9) a. WAP  b. HTTP  c. BAAN  d. ARP
 
Ans:BAAN

 10) a. LINUX  b. UNIX  c. SOLARIS  d. SQL SERVER

Ans:SQL SERVER

 11) a. SQL  b. DB2  c. SYBASE  d. HTTP

Ans: HTTP

 12) a. Oracle  b. Linux  c. Ingress  d. DB2

ANS:LINUX

 ORTHOGONAL PAIRS:
 
 1)Which of the following are orthogonal pairs?

 a. 3i+2j
b. i+j
c. 2i-3j
d. -7i+j
 
ans a,c

2)

(a) 2+3i  
(b) 1+i  
(c) 3-2i  
(d) 1-7i .

 Find which of the above is orthogonal.
 
Ans a,c

 3)Sum of slopes of 2 perpendicular st. lines is given. Find the pair of lines from the given set of options which satisfy the above condition?

 PARTNERSHIP:
 
 1) If Rs.1260 is divided between between A, B and C in the ratio 2:3:4, what is C's share?
 
Ans. Rs. 560

 2) A sum of money is divided among A, B and C such that for each rupee A gets, B gets 65paise and C gets 35paise. If C's share is Rs.560, the sum is ..
 
a)2400
b)2800
c)3200
d)3800

 PERCENTAGE:
 
 1) What percent of 60 is 12?
 
Ans. 20%

 2) A report consists of 20 sheets each of 55 lines and each such line consists of 65 characters. This report is retyped into sheets each of 65 lines such that each line consists of 70 characters. The % reduction in the number of sheets is closest to
 
a) 20
b) 5
c) 30
d) 35

 3) Amal bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was half more than what Amal had paid. What % of the total amount paid by Amal was paid for pens?
 
a) 37.5%
b) 62.5%
c) 50%
d) None of these

 PERMUTATIONS:
 
 1)How many 3 digits with 3 Distinct digits are there from 100-1000.
 
 POWER OF:
 
 1)What is the power of 2?

a. 2068
b. 2048
c. 2668

Ans: 2048

 2) 8 to the power of x is 32,what is the value of x?
 
 3)Which is a/not a power of 2 or 3.

4)Power of 4

Ans-4096

 5)WHICH ONE WILL BE THE EXACT POWER OF 3

(i)  2768
(ii) 2678
(iii) 2187
 
Page:    1    2    3    4   ?Previous    Next?

Like this page? +4 -1




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.