Placement Papers - Microsoft

Why Microsoft Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of Microsoft and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get Microsoft Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved Microsoft Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve Microsoft Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

Microsoft Placement Question Paper (Algorithm And Programming) SET-2

Posted By : Akansha Rating : +6, -0

Microsoft Placement Question Paper
(Algorithm And Programming) Set -2



57. C++ ( what is virtual function ? what happens if an error occurs in constructor or destructor. Discussion on error handling, templates, unique features of C++. What is different in C++, ( compare with unix).

58. Given a list of numbers ( fixed list) Now given any other list, how can you efficiently find out if there is any element in the second list that is an element of the first list (fixed list).

59. Given 3 lines of assembly code : find it is doing. IT was to find absolute value.

60. If you are on a boat and you throw out a suitcase, Will the level of water increase.

61. Print an integer using only putchar. Try doing it without using extra storage.

62. Write C code for (a) deleting an element from a linked list (b) traversing a linked list

63. What are various problems unique to distributed databases

64. Declare a void pointer ANS. void *ptr;

65. Make the pointer aligned to a 4 byte boundary in a efficient manner ANS. Assign the pointer to a long number and the number with 11...1100 add 4 to the number

66. What is a far pointer (in DOS)

67. What is a balanced tree

68. Given a linked list with the following property node2 is left child of node1, if node2 < node1 else, it is the right child.

O P
|
|
O A
|
|
O B
|
|
O C

How do you convert the above linked list to the form without disturbing the property. Write C code for that.

O P
|
|
O B
/
/
/
O ? O ?

determine where do A and C go

69. Describe the file system layout in the UNIX OS

ANS. describe boot block, super block, inodes and data layout

70. In UNIX, are the files allocated contiguous blocks of data

ANS. no, they might be fragmented

How is the fragmented data kept track of

ANS. Describe the direct blocks and indirect blocks in UNIX file system

71. Write an efficient C code for 'tr' program. 'tr' has two command line arguments. They both are strings of same length. tr reads an input file, replaces each character in the first string with the corresponding character in the second string. eg. 'tr abc xyz' replaces all 'a's by 'x's, 'b's by 'y's and so on. ANS.
a) have an array of length 26.
put 'x' in array element corr to 'a'
put 'y' in array element corr to 'b'
put 'z' in array element corr to 'c'
put 'd' in array element corr to 'd'
put 'e' in array element corr to 'e'
and so on.

the code
while (!eof)
{
c = getc();
putc(array[c - 'a']);
}

72. what is disk interleaving

73. why is disk interleaving adopted

74. given a new disk, how do you determine which interleaving is the best a) give 1000 read operations with each kind of interleaving determine the best interleaving from the statistics

75. draw the graph with performance on one axis and 'n' on another, where 'n' in the 'n' in n-way disk interleaving. (a tricky question, should be answered carefully)

76. I was a c++ code and was asked to find out the bug in that. The bug was that he declared an object locally in a function and tried to return the pointer to that object. Since the object is local to the function, it no more exists after returning from the function. The pointer, therefore, is invalid outside.

77. A real life problem - A square picture is cut into 16 squares and they are shuffled. Write a program to rearrange the 16 squares to get the original big square.

78.
int *a;
char *c;
*(a) = 20;
*c = *a;
printf("%c",*c);

what is the output?

79. Write a program to find whether a given m/c is big-endian or little-endian!

80. What is a volatile variable?

81. What is the scope of a static function in C ?

82. What is the difference between "malloc" and "calloc"?

83. struct n { int data; struct n* next}node;
node *c,*t;
c->data = 10;
t->next = null;
*c = *t;
what is the effect of the last statement?

84. If you're familiar with the ? operator x ? y : z
you want to implement that in a function: int cond(int x, int y, int z); using only ~, !, ^, &, +, |, <<, >> no if statements, or loops or anything else, just those operators, and the function should correctly return y or z based on the value of x. You may use constants, but only 8 bit constants. You can cast all you want. You're not supposed to use extra variables, but in the end, it won't really matter, using vars just makes things cleaner. You should be able to reduce your solution to a single line in the end though that requires no extra vars.

85. You have an abstract computer, so just forget everything you know about computers, this one only does what I'm about to tell you it does. You can use as many variables as you need, there are no negative numbers, all numbers are integers. You do not know the size of the integers, they could be infinitely large, so you can't count on truncating at any point. There are NO comparisons allowed, no if statements or anything like that. There are only four operations you can do on a variable.
1) You can set a variable to 0.
2) You can set a variable = another variable.
3) You can increment a variable (only by 1), and it's a post increment.
4) You can loop. So, if you were to say loop(v1) and v1 = 10, your loop would execute 10 times, but the value in v1 wouldn't change so the first line in the loop can change value of v1 without changing the number of times you loop.
You need to do 3 things.
1) Write a function that decrements by 1.
2) Write a function that subtracts one variable from another.
3) Write a function that divides one variable by another.
4) See if you can implement all 3 using at most 4 variables. Meaning, you're not making function calls now, you're making macros. And at most you can have 4 variables. The restriction really only applies to divide, the other 2 are easy to do with 4 vars or less. Division on the other hand is dependent on the other 2 functions, so, if subtract requires 3 variables, then divide only has 1 variable left unchanged after a call to subtract. Basically, just make your function calls to decrement and subtract so you pass your vars in by reference, and you can't declare any new variables in a function, what you pass in is all it gets.
Linked lists

* 86. Under what circumstances can one delete an element from a singly linked list in constant time?

ANS. If the list is circular and there are no references to the nodes in the list from anywhere else! Just copy the contents of the next node and delete the next node. If the list is not circular, we can delete any but the last node using this idea. In that case, mark the last node as dummy!

* 87. Given a singly linked list, determine whether it contains a loop or not.

ANS. (a) Start reversing the list. If you reach the head, gotcha! there is a loop!
But this changes the list. So, reverse the list again.
(b) Maintain two pointers, initially pointing to the head. Advance one of them one node at a time. And the other one, two nodes at a time. If the latter overtakes the former at any time, there is a loop!

p1 = p2 = head;
do {
p1 = p1->next;
p2 = p2->next->next;
} while (p1 != p2);

88. Given a singly linked list, print out its contents in reverse order. Can you do it without using any extra space?

ANS. Start reversing the list. Do this again, printing the contents.

89. Given a binary tree with nodes, print out the values in pre-order/in-order/post-order without using any extra space.

90. Reverse a singly linked list recursively. The function prototype is node * reverse (node *) ;

ANS.

node * reverse (node * n)
{
node * m ;
if (! (n && n -> next))
return n ;

m = reverse (n -> next) ;
n -> next -> next = n ;
n -> next = NULL ;
return m ;
}

91. Given a singly linked list, find the middle of the list.

HINT. Use the single and double pointer jumping. Maintain two pointers, initially pointing to the head. Advance one of them one node at a time. And the other one, two nodes at a time. When the double reaches the end, the single is in the middle. This is not asymptotically faster but seems to take less steps than going through the list twice.

 
Bit-manipulation

92. Reverse the bits of an unsigned integer.

ANS.

#define reverse(x)
(x=x>>16|(0x0000ffff&x)<<16,
x=(0xff00ff00&x)>>8|(0x00ff00ff&x)<<8,
x=(0xf0f0f0f0&x)>>4|(0x0f0f0f0f&x)<<4,
x=(0xcccccccc&x)>>2|(0x33333333&x)<<2,
x=(0xaaaaaaaa&x)>>1|(0x55555555&x)<<1)

* 93. Compute the number of ones in an unsigned integer.

ANS.

#define count_ones(x)
(x=(0xaaaaaaaa&x)>>1+(0x55555555&x),
x=(0xcccccccc&x)>>2+(0x33333333&x),
x=(0xf0f0f0f0&x)>>4+(0x0f0f0f0f&x),
x=(0xff00ff00&x)>>8+(0x00ff00ff&x),
x=x>>16+(0x0000ffff&x))

94. Compute the discrete log of an unsigned integer.

ANS.

#define discrete_log(h)
(h=(h>>1)|(h>>2),
h|=(h>>2),
h|=(h>>4),
h|=(h>>8),
h|=(h>>16),
h=(0xaaaaaaaa&h)>>1+(0x55555555&h),
h=(0xcccccccc&h)>>2+(0x33333333&h),
h=(0xf0f0f0f0&h)>>4+(0x0f0f0f0f&h),
h=(0xff00ff00&h)>>8+(0x00ff00ff&h),
h=(h>>16)+(0x0000ffff&h))

If I understand it right, log2(2) =1, log2(3)=1, log2(4)=2..... But this macro does not work out log2(0) which does not exist! How do you think it should be handled?

* 95. How do we test most simply if an unsigned integer is a power of two?

ANS. #define power_of_two(x)  ((x)&&(~(x&(x-1))))

96. Set the highest significant bit of an unsigned integer to zero.

ANS. (from Denis Zabavchik) Set the highest significant bit of an unsigned integer to zero
#define zero_most_significant(h)
(h&=(h>>1)|(h>>2),
h|=(h>>2),
h|=(h>>4),
h|=(h>>8),
h|=(h>>16))

97. Let f(k) = y where k is the y-th number in the increasing sequence of non-negative integers with the same number of ones in its binary representation as y, e.g. f(0) = 1, f(1) = 1, f(2) = 2, f(3) = 1, f(4) = 3, f(5) = 2, f(6) = 3 and so on. Given k >= 0, compute f(k).

 
Others

98. A character set has 1 and 2 byte characters. One byte characters have 0 as the first bit. You just keep accumulating the characters in a buffer. Suppose at some point the user types a backspace, how can you remove the character efficiently. (Note: You cant store the last character typed because the user can type in arbitrarily many backspaces)

99. What is the simples way to check if the sum of two unsigned integers has resulted in an overflow.

100. How do you represent an n-ary tree? Write a program to print the nodes of such a tree in breadth first order.

101. Write the 'tr' program of UNIX. Invoked as

tr -str1 -str2. It reads stdin and prints it out to stdout, replacing every occurance of str1[i] with str2[i].

e.g. tr -abc -xyz
to be and not to be <- input
to ye xnd not to ye <- output

Like this page? +6 -0




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.