IndiaBIX.com
Search

Companies

Placement Papers - IBM

@ : Home > Placement Papers > IBM > View Paper
IBM Aptitude And Technical Pattern Paper
Rated : +343 , -55

IBM Aptitude And Technical Pattern

(Aptitude)

Part 1 : Letter Sevies.
Part 2 : Figures
Part 3 : Quantitative

(Technical)

Most question are on Unix and some in C and some in Windows 3.1
All question in Unix

(TISL)

Part 1

It consists of number series. In some institutes alphabetical series is given instead of number series. I am having number series so i am sending that. Please go through the alphabetical tests also.

1. 19,24,20,25,21,26,?
Ans:22

2. 11,14,12,15,13,16,?
Ans: 14

3. 10,2,8,2,6,2,?
Ans: 4

4. 8,9,11,14,,18,23,?
Ans:29

5. 25,25,22,22,19,19,?
Ans:16

6. 14,2,12,4,10,6,?
Ans8

7. 7,16,9,15,11,14,?
Ans13

8. 40,42,39,44,38,46,?
Ans37

9. 3,18,4,24,5,30,?
Ans6

10. 18,20,22,20,28,20,?
Ans22

11. 18,20,10,12,4,6?
Ans0

12. 7,6,8,5,3,7,?
Ans4

13 9,18,21,25,20,?
Ans30

14 3,3,4,8,10,36,?
Ans33

15.30,28,25,20,34,28,?
Ans21

16. 4,8,16,32,64,128,?
Ans256

17. 8,16,24,32,40,48,?
Ans56

18. 13,11,14,12,15,13,?
Ans16

19. 6,18,36,108,216,648,?
Ans1296

20. 4,4,8,8,16,16,?
Ans32

21. 2,6,18,54,162,486,?
Ans1458

22. 4,20,35,49,62,74,?
Ans85

23. 10,18,15,23,20,28,?
Ans25

24. 4,10,8,14,12,18,?
Ans16

25 10,15,12,17,14,10,?
Ans16

Part 2 Consists of Non-Verbel Reasoning (figures)
Part 3 (Quantitative)

1.A clerk multiplied a number by ten when it should have been divided by ten.The ans he got was 100.what should the ans have been?
Ans: 1

2.If Rs20/- is available to pay for typing a research report & typist A produces 42 pages and typist B produces 28 pages.How much should typist A receive?
AnsRs12/-

3.The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week. If one earns Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd worker.
Ans.105.

4.A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7 floors and company B rents 4 floors. What is the number of sq.feet of  unrented floor space.
Ans. 60000

5. During a given week A programer spends 1/4 of his time preparing flow chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging the programs. If he works 48 hours during the week , how many hours did he spend debugging the program.
Ans. 18.

6. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March they installed 9 additional machines and then disconnected 18 in August. How many were still installed at the end of the year.
Ans. 27

7. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of his shares for Rs. 75000. What is the value of Business.
Ans.150000

8. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of wall space will 30 cabinets require?
Ans. 45

9.A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the printer was in operation for seven hours during the day, how many lines did it print per minute?
Ans.420

10. From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for advertising, half of the remainder on commissions and had Rs.6000 left. What was its total income?  
Ans.32000

11. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she processed three times as many, and on Wednesday she processed 4000  cheques. In the three days, she processed 16000 cheques. How many did  she process on Tuesday?
Ans. 9000

12. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accouting machine ribbons was Rs.160/-. If one dozen accounting machine ribbons  cost Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof machine ribbons?  
Ans. Rs.15

13. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques can she process in a seven and one half hour day?
Ans.1200

14. In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a given day, 30 books were issued. What fraction remained in the racks?
Ans.5/8

15. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is less than 6400 feet. What is the greatest possible length of one of the other tapes?
Ans.7600

16. A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later the treasurer calculated that if the company had purchased the machine and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?
Ans. Rs.34000

17. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the rate of 7800 an hour. When the first computer finished its run, how many bills did the other computer still have to print?
Ans. 9000

18. If a salesman s average is a new order every other week, he will break the office record of the year. However, after 28 weeks, he is six orders behindschedule. In what proportion of the remaining weeks does he have to obtain a new order to break the record?
Ans. 3/4

19. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers. Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had errors and were therefore the available immediately for data processing. On this basis, hwo many cheques would be available immediately for data processing on that day?
Ans. 14000

20. A company figured it needed 37.8 sq.feet of carpot for its reception room. To allow for waste, it decided to order 20% more material than needed. Fractional parts of sq.feet cannot be ordered. At Rs.9/- a sq.feet, how much would the carpet cost?

a. Rs.324
b) Rs.405
c) Rs.410
d) Rs.414
e) Rs.685

21. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the price of a regular tape from Rs.24/- to Rs.23/- a reel. A computing centre normally spends Rs.1440/- a month for tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a month under the new prices?
Ans. Rs.87

22. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are men. To obtain a team with 20% women how many men should be hired?
Ans. 8

23. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52". If the size of the machine is increased proportionately until the sum of its dimensions equals 156",what will be the increase in the shortest side?  
Ans. 6"

24. In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended the annual company picnic. If 35% of all the employees are man, what  percent of all the employees went to the picnic?
Ans. 33%

25. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Program for the homecoming football game. If Rs.15,000/- was received for advertisements in the program, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to make a profit of Rs.8000/- ?
Ans. 35000

Like this?   +343   -55



© 2008-2014 by IndiaBIX™ Technologies. All Rights Reserved | Copyright | Terms of Use & Privacy Policy

Contact us: info@indiabix.com     Follow us on twitter!