IndiaBIX.com
Search

Companies

Placement Papers - IBM

@ : Home > Placement Papers > IBM > View Paper
IBM Aptitude Placement Paper
Rated : +41 , -17
IBM Aptitude Placement Paper
 

 
1. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/-.If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which is 6.5% a year, then what wil be the cost of a kg of paper after 2 years?
 
(a) 29.12

(b) 29.16

(c) 30.12

(d) 32.65

(e) none of these


 
2. If a car starts from A towards B with some velocity.Due to some problem in the engine after travelling 30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity.The car reaches B 45 min later to the actual time.If the car engine fails ofter travelling 45km, the car reaches the destination B 36 min late to the actual time.What is the initial velocity of car & what is the distance between A & B in km


Ans. 20 & 130.

3. In A,B,C are having some marbles with each of them. A has given B & C the same number of marbles each of them already have.Then, B gave C & A the same number of marbles they already have.Then C gave A & B the same number of marbles they already have.At the end A,B,& C have equal number of marbles.
(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively.

Then the number of marbles B have at the end

(a) 2(x-y-z)

(b) 4(x-y-z)

(c) 2(3y-x-z)

(d) x + y-z

Ans. (c)

 
(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting

(a) 20

(b) 30

(c) 32

(d) 39

Ans. (d)


 
4. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books.He kept 15% of the money for travelling expenses & purchased 5 pencils.So how many books he can purchase with the remaining money.



5. 10 Questions on analogies.

eg: chief : tribe :: governer : state

epaulette : shoulder :: tiara : head

guttural : throat :: gastric : stomach

inept : clever :: languid : active

knife : butcher ::

hammer : carpenter ::


 
6. The values of shares (in Rs).of A, B & C from January to June are as follows.

Month

A

B

C

January

30

60

80

February

35

65

85

March

45

75

65

April

40

75

82
May

55

75

85

June

50

75

80


i) During this period which share has undergone maximium fluctuation?
ii) In which month it is possible to buy B & C selling A?

iii) In which month the share values are very low?

iv) By purchasing one share of A & 4 each of B & C in the beginning of the period, when should these be sold to get maximum profit?


 
7. In a computer institute 9 languages can be taught.The module is of 6 months duration & of the six languages only one can be taught each month.In addition to that BASIC is always taught & should be in first month itself.

WORD PERFECT is to be taught in the preceeding week of WORD STAR.

FORTRAN can not be taught until COBAL is taught prior to that.

BINO, FIFO can never be taught in single module.

Languages are BASIC, WORD STAR, WORD PERFECT, FORTRAN, COBAL, BINO, FIFO, LOTUS, C.

 
i) If word star is in 3rd month , what could be in 6th month.

ii) If COBAL is in the 2nd month & BINO in 6th month. FORTRAN will be taught in which month.


 
8. In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there?

(a) 30

(b) 33

(c) 36

(d) none of these.

Ans. (d)




9. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut & is formed as open box.If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side of the plate?
(a) 17

(b) 14

(c) 13

(d) None of these



10. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded. If the area of the square is A, what is the area of the shaded area?



11. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc.


 
12. If the follwoing statements are given


@(a,b)= (a+b)/2
/(a,b)= a/b

*(a,b)= ab

If a=1, b=2 then find

i) /(a,(@(a,b),*(a,b)))

ii) */(a,@(*(a,b)))



16. In UNIX a files i-node ......?

Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size, number of lines to a file, permissions etc.


 
17. The UNIX shell ....

a) does not come with the rest of the system

b) forms the interface between the user & the kernal

c) does not give any scope for programming

d) deos not allow calling one program from with in another

e) all of the above

Ans. (b)


 
18. enum number { a=-1, b= 4,c,d,e}

What is the value of e ?

(a) 7

(b) 4

(c) 5

(d) 15

(e) 3


 
19. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is

a) init

b) getty

c) both (a) & (b)

d) none of these

Ans. (a)


 
20. Output of the following program is

main()

{int i=0;

for(i=0;i<20;i++)

{switch(i)

case 0:i+=5;

case 1:i+=2;

case 5:i+=5;

default i+=4;

break;}

printf("%d,",i);

}

}

a) 0,5,9,13,17

b) 5,9,13,17

c) 12,17,22

d) 16,21

e) Syntax error

Ans. (d)


 
21. What is the ouptut in the following program?

main()

{char c=-64;

int i=-32

unsigned int u =-16;

if(c>i)

{printf("pass1,");

if(c

printf("pass2");

else

printf("Fail2");

}

else

printf("Fail1);

if(i

printf("pass2");

else

printf("Fail2")

}


a) Pass1,Pass2
b) Pass1,Fail2

c) Fail1,Pass2

d) Fail1,Fail2

e) None of these

Ans. (c)

Like this?   +41   -17



© 2008-2014 by IndiaBIX™ Technologies. All Rights Reserved | Copyright | Terms of Use & Privacy Policy

Contact us: info@indiabix.com     Follow us on twitter!