IndiaBIX.com
Search

Companies

Placement Papers - HCL

@ : Home > Placement Papers > HCL > View Paper
HCL Fresher Recruitment Placement Paper Jan - 2010 (Aptitude Test, Technical Round-1, Client/Manager Interview)
Rated : +12 , -3



HCL Fresher Recruitment Placement Paper Jan - 2010  (Aptitude Test, Technical Round-1, Client/Manager Interview)

1. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross  profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on  the item have been if it had been sold without the discount?
(A) 20% (B) 40% (C) 50% (D) 60% (E) 66.6%
Ans :c) 50%


2. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The  millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction  of the unsold hats were brown.
(A)1/60 (B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4 Answer :c)3/20


3. How many integers n greater than and less than 100 are there such that, if  the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?
(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9 Answer :D)8


4. An investor purchased a shares of stock at a certain price. If the stock  increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was  Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125
Answer :B)50


5. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets.  If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of  the original price of the 5 tickets?
(A)20% (B)33.3% (C)40% (D)60% (E)66.6% Answer :c)40%


6. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working  independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina works independently  at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it  take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A)2/3 (B)3/4 (C)1 (D)2 (E)3 Ans :E)3


7. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A)7 (B)6 (C)5 (D)4 (E)3 Answer :C) 5


1) In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a  statement. They are
p: "I had gone to the theatre with S at the time of the murder".
q: "I was playing cards with P at the time of the murder".
r: "Q didn't commit the murder".
s: "R is not the murderer".
Assuming the only one of the above statement is false and that one of them is  the murderer, who is the murderer?
a) P
b) Q
c) R
d) Cann't be concluded
e) S

and: E.) r and s are true as first two statements are contradictory. thus either  P or S is murderer. as q is not murderer, he is telling truth that P was with  him. hence S is murderer.

2) Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half as  much as deep. If the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y respectively,  Which of the following is the correct ordering of these amounts?
a) M < D < Y
b) M < Y < D
c) D < M < Y
d) It cann't be determined from the information given
e) D < Y < M

ans d)

3) Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than  women drivers. Hence it may be concluded that
a) sufficiently information is not there to conclude anything
b) Men are actually better drivers but drive more frequently
c) Women Certainly drive more cautiously than Men
d) Men chauvinists are wrong about women's abilities.
e) Statistics sometimes present a wrong picture of things

4) What does the hex number E78 correspond to in radix 7 ?
a) 12455
b) 14153
c) 14256
d) 13541
e) 13112

Ans :d

5)Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and  that the following multiplication holds:
A B C D E
X 4
E D C B A

what digit does E represent ?

a) 4
b) 6
c) 8
d) 7
Ans: c

6) HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate,  How many copies can the machine make in 6 min.?
a) 900
b) 600
c) 360
d) 240
e) 150

Ans: a

7) if a=2,b=4,c=5 then a+b c c a+b
a) 1
b) 11/30
c) 0
d) -11/30
e) -1

ans: b

8) 10^2(10^8+10^8) =10^4
a) 2(10)^4
b) 2(10)^6
c) 10^8
d) 2(10)^8
e) 10^10

Ans: b

9) Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers  independently but at the same time, produce n units in 2 hours. how long would  it take V alone to produce n units?
a) 1 hr 26 min
b) 1 hr 53 min
c) 2 hr 30 min
d) 3 hr 30 min
e) 3 hr 20 min

Ans: d (e)

10) if q <> 0 and k = qr/2 -s, then what is r in terms of k,q,s?

a) 2k+s q
b) 2sk q
c) 2(k-s) q
d) 2k+sq q
e) 2(k+s) q
Ans: e

Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in two traveling  parties. For security, each travelingparty consists of at least two knights. The  two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month,  the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at  that point theknights can, if they wish, rearrange their traveling parties  before continuing, again in two parties along separatenorthern and southern  routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be  in accord with the following conditions:
P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never travel  together. p must travel in the same party with S Q can't travel by the southern  route U can't change routes

11) If one of the two parties of knights consists of P and U and two other  knights and travels by the southern route, the other members of this party  besides P and U must be

a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T
Ans: e

12) If each of the two parties of knights consists of exactly three members,  which of the following is not a possible traveling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: b

13) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights  and travels by the northern route, the other members of this party besides U  must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T
Ans: c

14) If each of the two parties of knights consists of exactly three members  of different pX-Mozilla-Status: 0009by the northern route, then T must travel by  the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
Ans: a

15) If, when the two parties of knights encounter one another after a month,  exactly one knight changes from one traveling party to the other traveling  party, that knight must be
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T

Ans: e
 PAPER - II
1. How many of the integers between 25 and 45 are even ?
(A)21
(B)20
(C)11
(D)10
(E)9
Ans:d)10

2. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5  miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
(A)Rs 1.56
(B)Rs 2.40
(C)RS 3.00
(D)Rs 3.80
(E)Rs 4.20
Answer :d)Rs 3.80

3. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first  being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less  than or equal to the square root of the first. Each of the following pair  satisfies the routine EXCEPT
(A) (99.10)
(B) (85.9)
(C) (50.7)
(D) (1.1)
(E) (1.0)
Answer : A) (99.10)

4. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular  addition was built along one entire side of the warehouse that increased the  floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the  addition extend beyond the original buildings ?
(A)10
(B)20
(C)50
(D)200
(E)500
Ans: c)50

5. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2  seconds every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the  same day if the watch operated continuously that time ?
(A)5:56
(B)5:58
(C)6.00
(D)6.23
(E)6.26
Ans :E) 6.26

6. A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15  percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug  is then filled to capacity with water, approximately what percent of the  resulting solution in the jug is salt?
(A)7.5%
(B)9.5%
(C) 10.5%
(D)12%
(E)15%
Ans :A)7.5%

7. A plane travelled K miles in the first 96 miles of flight time. If it  completed the remaining 300 miles of the trip in 1 minute, what was its average  speed in miles per hour for the entire trip ?
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
Ans :(300+k)/97 * 60

8. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross  profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on  the item have been if it had been sold without the discount?
(A)20%
(B)40%
(C)50%
(D)60%
(E)66.6%
Ansr :c) 50%

9. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The  millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction  of the unsold hats were brown.
(A)1/60
(B)1/15
(C)3/20
(D)3/5
(E)3/4
Ans :c)3/20

10. How many integers n greater than and less than 100 are there such that,if  the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?
(A)5
(B)6
(C)7
(D)8
(E)9
Ans :D)8

11. An investor purchased a shares of stock at a certain price.If the stock  increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was  Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A)25
(B)50
(C)75
(D)100
(E)125
Ans :B)50

12 At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets.  If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be What percent of  the original price of the 5 tickets?
(A) 20%
(B) 33.3%
(C) 40%
(D) 60%
(E) 66.6%
Ans :c)40%

13. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working  independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently  at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it  take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A) 2/3
(B) 3/4
(C) 1
(D) 2
(E) 3
Ans :E)3

14. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 4
(E) 3
Ans :C) 5

15. A sink has 12 lits of water some quantity of water is taken out. if the  remainng water is 6 litres less then the water taken out then quantity of water  taken out is.
a. 3
b. 6
c. 9
d. 1

16. which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit  and 3'rd digit is sum of 1'st and 2'nd and last digit is twice the second digit.
1.2674
2.1349.
3.3343
4.3678

17. In a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite  directions each travels for 8 Kms and take left turn then travel for 6 Kms what  is the distance between them now.
1.16
2.20
3.25
4.10

Like this?   +12   -3



© 2008-2014 by IndiaBIX™ Technologies. All Rights Reserved | Copyright | Terms of Use & Privacy Policy

Contact us: info@indiabix.com     Follow us on twitter!