Online Aptitude Test - Aptitude Test - Random


Loading...  Loading Test...

Instruction:

  • Total number of questions : 20.
  • Time alloted : 30 minutes.
  • Each question carry 1 mark, no negative marks.
  • DO NOT refresh the page.
  • All the best :-).

1.

Two pipes can fill a tank in 20 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is:

A.
60 gallons
B.
100 gallons
C.
120 gallons
D.
180 gallons

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Explanation:

Work done by the waste pipe in 1 minute = 1 - 1 + 1
15 20 24

    = 1 - 11
15 120

    = -  1 .    [-ve sign means emptying]
40

Volume of 1 part = 3 gallons.
40

Volume of whole = (3 x 40) gallons = 120 gallons.

Learn more problems on : Pipes and Cistern

Discuss about this problem : Discuss in Forum

2.

It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?

A.
Sunday
B.
Saturday
C.
Friday
D.
Wednesday

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Explanation:

On 31st December, 2005 it was Saturday.

Number of odd days from the year 2006 to the year 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days.

On 31st December 2009, it was Thursday.

Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday.

Learn more problems on : Calendar

Discuss about this problem : Discuss in Forum

3.

On 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006?

A.
Sunday
B.
Thursday
C.
Tuesday
D.
Friday

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

Explanation:

The year 2006 is an ordinary year. So, it has 1 odd day.

So, the day on 8th Dec, 2007 will be 1 day beyond the day on 8th Dec, 2006.

But, 8th Dec, 2007 is Saturday.

8th Dec, 2006 is Friday.

Learn more problems on : Calendar

Discuss about this problem : Discuss in Forum

4.

To fill a tank, 25 buckets of water is required. How many buckets of water will be required to fill the same tank if the capacity of the bucket is reduced to two-fifth of its present ?

A.
10
B.
35
C.
62.5
D.
Cannot be determined
E.
None of these

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Explanation:

Let the capacity of 1 bucket = x.

Then, the capacity of tank = 25x.

New capacity of bucket = 2 x
5

Required number of buckets = 25x
(2x/5)

= 25x x 5
2x

= 125
2

= 62.5

Learn more problems on : Simplification

Discuss about this problem : Discuss in Forum

Direction (for Q.No. 5):
Find the odd man out.
5.

10, 25, 45, 54, 60, 75, 80

A.
10
B.
45
C.
54
D.
75

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Explanation:

Each of the numbers except 54 is multiple of 5.

Learn more problems on : Odd Man Out and Series

Discuss about this problem : Discuss in Forum

6.

A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

A.
Rs. 4991
B.
Rs. 5991
C.
Rs. 6001
D.
Rs. 6991

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

Explanation:

Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]

   = Rs. (39000 - 34009)

   = Rs. 4991.

Learn more problems on : Average

Discuss about this problem : Discuss in Forum

7.

A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

A.
250
B.
276
C.
280
D.
285

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

Explanation:

Since the month begins with a Sunday, to there will be five Sundays in the month.

Required average
= 510 x 5 + 240 x 25
30
= 8550
30
= 285

Learn more problems on : Average

Discuss about this problem : Discuss in Forum

8.

A works twice as fast as B. If B can complete a work in 12 days independently, the number of days in which A and B can together finish the work in :

A.
4 days
B.
6 days
C.
8 days
D.
18 days

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

Explanation:

Ratio of rates of working of A and B = 2 : 1.

So, ratio of times taken = 1 : 2.

B's 1 day's work = 1 .
12

Therefore A's 1 day's work = 1 ; (2 times of B's work)
6

(A + B)'s 1 day's work = ( 1 + 1 ) = 3 = 1 .
6 12 12 4

So, A and B together can finish the work in 4 days.

Learn more problems on : Time and Work

Discuss about this problem : Discuss in Forum

9.

In how many different ways can the letters of the word 'MATHEMATICS' be arranged so that the vowels always come together?

A.
10080
B.
4989600
C.
120960
D.
None of these

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Explanation:

In the word 'MATHEMATICS', we treat the vowels AEAI as one letter.

Thus, we have MTHMTCS (AEAI).

Now, we have to arrange 8 letters, out of which M occurs twice, T occurs twice and the rest are different.

Number of ways of arranging these letters = 8! = 10080.
(2!)(2!)

Now, AEAI has 4 letters in which A occurs 2 times and the rest are different.

Number of ways of arranging these letters = 4! = 12.
2!

Required number of words = (10080 x 12) = 120960.

Learn more problems on : Permutation and Combination

Discuss about this problem : Discuss in Forum

10.

Rs. 20 is the true discount on Rs. 260 due after a certain time. What will be the true discount on the same sum due after half of the former time, the rate of interest being the same?

A.
Rs. 10
B.
Rs. 10.40
C.
Rs. 15.20
D.
Rs. 13

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option B

Explanation:

S.I. on Rs. (260 - 20) for a given time = Rs. 20.

S.I. on Rs. 240 for half the time = Rs. 10.

T.D. on Rs. 250 = Rs. 10.

T.D. on Rs. 260 = Rs. 10 x 260 = Rs. 10.40
250

Learn more problems on : True Discount

Discuss about this problem : Discuss in Forum

11.

If the true discount on s sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is:

A.
Rs. 768
B.
Rs. 968
C.
Rs. 1960
D.
Rs. 2400

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

Explanation:

P.W. = 100 x T.D. = 100 x 168 = 600.
R x T 14 x 2

Sum = (P.W. + T.D.) = Rs. (600 + 168) = Rs. 768.

Learn more problems on : True Discount

Discuss about this problem : Discuss in Forum

12.

A sum of Rs. 12,500 amounts to Rs. 15,500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?

A.
3%
B.
4%
C.
5%
D.
6%
E.
None of these

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

Explanation:

S.I. = Rs. (15500 - 12500) = Rs. 3000.

Rate = 100 x 3000 % = 6%
12500 x 4

Learn more problems on : Simple Interest

Discuss about this problem : Discuss in Forum

Direction (for Q.No. 13):
Find out the wrong number in the series.
13.

190, 166, 145, 128, 112, 100, 91

A.
100
B.
166
C.
145
D.
128
E.
112

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

Explanation:

Go on subtracting 24, 21, 18, 15, 12, 9 from the numbers to get the next number.

190 - 24 = 166
166 - 21 = 145
145 - 18 = 127 [Here, 128 is placed instead of 127]
127 - 15 = 112
112 - 12 = 100 ... and so on.

Therefore, 128 is wrong.

Learn more problems on : Odd Man Out and Series

Discuss about this problem : Discuss in Forum

14.

3889 + 12.952 - ? = 3854.002

A.
47.095
B.
47.752
C.
47.932
D.
47.95

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

Explanation:

Let 3889 + 12.952 - x = 3854.002.

Then x = (3889 + 12.952) - 3854.002

   = 3901.952 - 3854.002

   = 47.95.

Learn more problems on : Decimal Fraction

Discuss about this problem : Discuss in Forum

15.

The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then the second number is:

A.
20
B.
30
C.
48
D.
58

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option B

Explanation:

Let the three parts be A, B, C. Then,

A : B = 2 : 3 and B : C = 5 : 8 = 5 x 3 : 8 x 3 = 3 : 24
5 5 5

A : B : C = 2 : 3 : 24 = 10 : 15 : 24
5

B = 98 x 15 = 30.
49

Learn more problems on : Ratio and Proportion

Discuss about this problem : Discuss in Forum

16.

The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?

A.
8 : 9
B.
17 : 18
C.
21 : 22
D.
Cannot be determined

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Explanation:

Originally, let the number of boys and girls in the college be 7x and 8x respectively.

Their increased number is (120% of 7x) and (110% of 8x).

120 x 7x and 110 x 8x
100 100

42x and 44x
5 5

The required ratio = 42x : 44x = 21 : 22.
5 5

Learn more problems on : Ratio and Proportion

Discuss about this problem : Discuss in Forum

17.

Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

A.
4
B.
7
C.
9
D.
13

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

Explanation:

Required number = H.C.F. of (91 - 43), (183 - 91) and (183 - 43)

     = H.C.F. of 48, 92 and 140 = 4.

Learn more problems on : Problems on H.C.F and L.C.M

Discuss about this problem : Discuss in Forum

18.

A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

A.
3.6
B.
7.2
C.
8.4
D.
10

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option B

Explanation:

Speed = 600 m/sec.
5 x 60

   = 2 m/sec.

Converting m/sec to km/hr (see important formulas section)

   = 2 x 18 km/hr
5

   = 7.2 km/hr.

Learn more problems on : Time and Distance

Discuss about this problem : Discuss in Forum

19.

The square root of 64009 is:

A.
253
B.
347
C.
363
D.
803

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

Explanation:

   2|64009( 253
    |4
    |----------
  45|240
    |225
    |----------
 503|  1509
    |  1509
    |----------
    |     X
    |---------- 

64009 = 253.

Learn more problems on : Square Root and Cube Root

Discuss about this problem : Discuss in Forum

20.

A fort had provision of food for 150 men for 45 days. After 10 days, 25 men left the fort. The number of days for which the remaining food will last, is:

A.
29 1
5
B.
37 1
4
C.
42
D.
54

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Explanation:

After 10 days : 150 men had food for 35 days.

Suppose 125 men had food for x days.

Now, Less men, More days (Indirect Proportion)

125 : 150 :: 35 : x       125 x x = 150 x 35

x = 150 x 35
125

x = 42.

Learn more problems on : Chain Rule

Discuss about this problem : Discuss in Forum

Submit your test now to view the Results and Statistics with answer explanation.