# Aptitude - Stocks and Shares - Discussion

### Discussion :: Stocks and Shares - General Questions (Q.No.5)

5.

By investing in 16 % stock at 64, one earns Rs. 1500. The investment made is:

 [A]. Rs. 5640 [B]. Rs. 5760 [C]. Rs. 7500 [D]. Rs. 9600

Explanation:

 To earn Rs. 50 , investment = Rs. 64. 3

 To earn Rs. 1500, investment = Rs. 64 x 3 x 1500 = Rs. 5760. 50

 Jagankumar said: (Jan 20, 2011) Please can you explain me How 50/3 comes ? And why it reciprocated. ?

 Jagankumar said: (Jan 20, 2011) I understand how 50/3 comes but why it is reciprocated?

 Mohit said: (Jan 20, 2011) 3*16+2=50/3

 Neha said: (Feb 12, 2011) Why we have reciprocated it?

 Nirmala said: (Jul 24, 2011) Why do the 3/50?

 Shiva said: (Aug 14, 2011) 50/3---64 1500-------? 1500 1500*3*64 ans=------*64= --------- 50/2 50

 Swati said: (Sep 21, 2011) Say 50/3 stock is sold den earned amount is 64 Swhen 1500 is earned invested amount is= ? 50/3--- 64 1-------64*3/50 Therefore 1500-------- 64*3/50*1500

 Akshu said: (Nov 5, 2011) Clearly explain why 50/3 is written as 3/50.

 Manikandan said: (Nov 11, 2011) Please Explain 50/3 as 3/50.

 Ankit Garg said: (Dec 27, 2011) Suppose 1oo people complete the task =300days then 1 people can complete this task=300/100 same as 50/3--- 64 1-------(64/(50/3))

 Pawan Kumar said: (Jan 18, 2012) @Ankit please clear your basic and dont misguide others 100 people complete the task =300days then 1 people can complete this task=300/100 Do these statements make sense.

 Haja said: (Jan 21, 2012) @pawan, @manikandan 1 x 50/3 = 64 Then 1 = 64 x 3/50

 Rupali D said: (Oct 13, 2012) @pawan Suppose u do a work in 2 days... then what amount u work in 1 day?????? obviously half work.....isnt it????? then how it comes 1/2 work???????? in this way....... 2 days.....1 work 1 day.......X work... i.e 2*X = 1*1 i.e X =(1*1)/2 i.e X = 1/2 work.........this is the answer...

 Swikrity said: (Feb 22, 2013) See, 50/3 he is earning when he is investing Rs. 64. So for earning of Rs.1 he has to invest Rs. 64/(50/3). So for earning of Rs.1500 he has to invest Rs. 64/(50/3)*1500. =64*(3/50)*1500 =64*3*1500/50 =Rs. 5760.

 Bubai said: (Jul 24, 2013) Don't understand the meaning of "By investing in 16% stock at 64, ". Please explain?

 Vasavi said: (Aug 20, 2013) Don't understand the meaning of "By investing in 16% stock at 64, ". Please explain?

 Nilofar said: (Sep 8, 2013) To earn 50/3 v invest 64. So to earn 1500 v invest ? Just do cross multiply i.e., V invest 64*1500*3/50 = Rs. 5760.

 Lucky said: (Jan 24, 2014) Here if you invest 64 Rs then you'll get 16 2/3%. 16 2/3% = 50/3 = 16.6Rs. Which means you'll earn 16.6Rs. In the question, one earns 1500 Rs then how much we invested? 64 ---- 16.6 or 50/3. ? ----- 1500. = (1500*64)/(50/3). = 1500*64*3/50. = 5760.

 Supriya said: (Aug 24, 2014) HOW can 16*(2/3)% can be converted to Rupee ? please explain this.

 Ankur said: (Nov 2, 2014) Statements are very confusing! Basics are not clear! Help.

 Raju said: (Jan 27, 2015) Income 1500 means dividend on total face value of stocks. Dividend always earned on total face value of shares as per market value. d = g/mv*fv. 16of2/3% means we gain(g) 50/3 at 100. 1500 = 50/3/64*fv. fv = 1500*3/50*64. fv = 5760. Total fv is investment to price shares.

 Raju@Cat Trainer said: (Jan 27, 2015) 16% stock at 64. Means x% dividend on market value. So 16% means 16 rupees for 100th of share. Dividend = Annual profit of shares or x% stock of total face values. Eg: A person purchased 7200, 8% stock at 90. What is the face value, market value, dividend? Sol: A person purchased 7200 worth of stock at 8 % dividend. So 8% dividend means 8 rupees. Face value of shares=total value of shares. Fv = 7200. Total market value = 90% of total face value. 90/100*7200 = 6480. Dividend on all shares 8% on 7200. 8/100*7200 = 576.

 Varun said: (Feb 15, 2015) He earn 50/3-------------Invest 64. For earn 1---------------64/(50/3). 1500 earn---------------1500*64*3/50 = 5760 Ans.

 War said: (Mar 26, 2015) When left fraction goes to right it reciprocate. x/y = something. Then 1 = something*y/x. Just couldn't understand the question? Please explain.

 Anjali said: (Apr 12, 2015) After I made research on this question, there is a mistake I found. i.e., the question is stated with 16% and the answer has solved with 50/3%. Now up to you which one you will think is right.

 Bryan said: (May 29, 2015) What happen to the percentage, I thought it would be 50/300? Please help me.

 Tanusha said: (Aug 22, 2015) = 50/3-64 = 1500-? = 1500*64/50/3 = 1500*64*3/50. = 288000/50 = 5760.

 Aashi said: (Dec 23, 2015) Hi @Anjali, 16*3 = 48+2 = 50 [mixed fraction].

 Anil said: (Jul 7, 2016) 1500 * 64 = 288000|50/3. -> Rs. 5760.

 Karthik Kumar V said: (Jul 27, 2016) I can't understand because there they are giving as 16.66% they why they are taking as Rs. 16.6666.

 Manish Singh said: (Aug 14, 2016) You explained good, @Swati.

 Komal said: (Feb 15, 2017) Explain me, how come 50/3?

 Arger said: (May 25, 2017) Please explain why 50/3 ? If 3 * 16 + 2 = 50, where the over /3 get? Please explain.

 Kiran said: (May 31, 2017) Fraction is to be done in that way. 16 * 2 ÷ 3 = 50÷3.

 Sunil said: (Jun 13, 2017) It tells that earn rs16.66 by investing Rs 64. By earn rs100 we need to invest in 8 shares(16.66 * 8 = 100) so for earn 1500 need to purchase 8*15 = 120shares. 1share = 64rs. So total investment =64 * 120 = 5760.

 Sunil said: (Jun 13, 2017) 6 * 16.66 = 100. For 1500 = 6 * 15 = 90shares, 1share Rs 64. Then investment is 90 * 64 = 5760.

 Habibur Rahman said: (May 23, 2018) How could I understand that 50/3 the earning? I can't able to know how it comes 50/3? Please explain.

 Sandesh said: (Jun 24, 2018) 3*16+2 = 50/3. 50/3 = 16.66. Rs.64 -- 16.66. Rs. ? -- 1. = 3.84. 1500*3.84 = 5760.

 Madhu said: (Jul 25, 2018) @All. How 50/3 reciprocated? Here is the explanation; When the fraction number is present in denominator while calculating that denominator of the denominator will go to the numerator.

 Sahil said: (Aug 2, 2018) "Earning" here implies dividend on the total face value of the stocks (and NOT on the investment amount).

 Geetendra said: (Sep 9, 2019) 50/3 rs at 64 , Then 1500rs at = 64/(50/3) * 1500. => 64 * 3 * 1500/50. =>64 * 90, =>5760.

 Sunand Pal said: (Oct 10, 2019) I believe here ideally the Face Value should have been mentioned, the face value assumed is 100. Total Investment= ((Total Income)/(Face Value * Dividend ) ) * Market Value Please take a note Market Value is Investment per share.

 Shubham Jain said: (Oct 11, 2019) Yes, you are right the face value is assumed to be 100.

 Shubham said: (Jan 13, 2020) The profit is 50/3 on investing 64. The profit is 1500 on investing X. Therefore, (50/3) / 64 = 1500 / X. Hence X = 64 * 3/50 * 1500.

 Shivansh said: (Jan 22, 2021) Let's say person earn X% When he invest Rs 64 which comes out to be Rs 50/3 64 * x% = 50/3. Now you can find x value correct which is 3.8% so now find 38% of 1500= 5760.

 Roshni said: (May 14, 2021) Isn't is 50/3 when investing 100? So the profit when 64 is invested is 64*50/300?