Civil Engineering Mechanical Engineering Chemical Engineering Networking Database Questions Computer Science Basic Electronics Digital Electronics Electronic Devices Circuit Simulation Electrical Enigneering Engineering Mechanics Technical Drawing

# Aptitude - Simplification - Discussion

@ : Home > Aptitude > Simplification > General Questions - Discussion

"Everyone is wise until he speaks."
- (Proverb)
3.

The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:

 [A]. Rs. 3500 [B]. Rs. 3750 [C]. Rs. 3840 [D]. Rs. 3900

Explanation:

Let the cost of a chair and that of a table be Rs. x and Rs. y respectively.

 Then, 10x = 4y   or   y = 5 x. 2

15x + 2y = 4000

 15x + 2 x 5 x = 4000 2

20x = 4000

x = 200.

 So, y = 5 x 200 = 500. 2

Hence, the cost of 12 chairs and 3 tables = 12x + 3y

= Rs. (2400 + 1500)

= Rs. 3900.

 Sandeep said: (Thu, Aug 19, 2010 12:01:00 PM) Easy way: If 10C=4T then 5C=2T......(1) given 15C+2T=4000 using (1) we get C=200 & T=500 Hence we can find remaining...

 Dilip said: (Fri, Jan 28, 2011 11:15:47 AM) 15C+2T=4000 30C+4T=8000 10C=4T 30C+10C=8000 40C=8000 C=200 15(200)+2T=4000 3000+2T=4000 2T=1000 T=500 12(200)+3(500)=3900

 Premchand said: (Sat, Apr 2, 2011 03:17:08 PM) 10c=4t then 1t=2.5c 15c+2t=4000 that is chair calculation 20c=4000 one chair is 200 12x200=2400 3t=7.5c that is 1500 total counting is 3900

 Martin said: (Thu, Jun 30, 2011 08:13:55 AM) 10c=4t 15c+2t=4000 take the cost of c & t is 2000 b'coz 10c + 4t cost is same. and divid 2000 by 10 as well as 4 and get c & t cost as, 1t-500 1c-200 therefore, 12c-2400 + 3t-1500 = 3900.

 Lorna said: (Sat, Sep 17, 2011 11:37:38 PM) How did they get the 20 that was used 20 divide 4000 ?

 Manojit said: (Tue, Feb 7, 2012 07:15:09 PM) @Lorna 15x+2*5x/2=4000 [2is multiply of 5x/2] 15x+5x=4000 20x=4000 x=4000/20 x=200

 Rashmi said: (Tue, Mar 13, 2012 01:25:46 AM) 10 chairs = 4 tables => 5 chairs = 2 tables....(i) 15 chairs + 2 tables = 4000 (given) => 15 chairs + 5 chairs = 4000 from (i) => 20 chairs = rs4000 => 10 chairs = 2000 = 4 tables....(ii) => 1 chair = 2000/10=200 => 12 chairs= 200*12= 2400 and 1 table = 2000/4 from (ii) =>3 tables=500*3=1500 . . . 12c+3t = 2400+1500= 3900 (ans).